МВР да не приема реформата като обида

С промени в Закона за МВР ще се въведе стандарт „абсолютна необходимост“ при използване на оръжие и помощни средства, стана ясно вчера. Това е само част от реформите, които започват в силовото ведомство.
Реформи, които са закъснели и които всъщност не вещаят кой знае каква промяна. Защото, ако въвеждането на стандарт кога да се използва оръжие изобщо е някаква реформа, това на практика означава, че досега полицаите са можели да вадят пистолет по лично усмотрение.
Освен това издръжката на полицай в България била 10 000 евро на година, докато в страните от ЕС – не по-малко от 20 000 евро, каза Цветан Цветанов. Аритметиката е проста – ако служителите на МВР намалеят двойно, издръжката им може да достигне тази на европейските им колеги. По данни на Европейския съюз например на 100 хиляди души население у нас се падат над 600 полицаи. В Белгия те са 371, в Австрия – 322, във Великобритания – 275, в Холандия – 216, в Румъния – 204...
Странно е, че когато се заговори за необходимостта от реформи в МВР, всеки министър, отговарящ за ведомството досега, като че ли приема въпроса като лична обида. Всъщност става въпрос за неща, от които самата институция ще спечели. По-малко, но по-добре подготвени и платени полицаи, които работят с по-модерна техника и в по-добри условия, означава също така вдигане на ефективността в борбата срещу престъпността, събиране на повече годни доказателства, по-спокойно общество, по-малко скандали, по-удовлетворени от работата си и по-мотивирани служители. За съжаление нито една сериозна мярка, за да се случи нещо от това, все още не е взета.

Станете почитател на Класа