Институциите да обявяват бонусите си

От СДС ще питат премиера Бойко Борисов какви бонуси са раздавани на служителите в министерствата и агенциите. Искането на сините е във връзка с тяхно запитване за раздаваните бонуси през 2011 г., на което повечето държавни институции не са отговорили. Пълна информация по въпроса дали единствено от Министерството на външните работи.
Министерствата и агенциите наистина дължат отчет за това, как разпределят средствата си. Дължат го пред всички български граждани, защото държавните институции се финансират от данъкоплатците и защото прозрачността на управлението е един от основните стълбове на демокрацията.
Според информацията, разпространена от СДС, служителите в НЗОК са си раздали като бонуси през 2011 г. 4 млн. лева. Сумата е сериозна - още повече че няма и седмица, без някоя пациентска организация да предупреди, че има проблеми с лекарствата за определен тип болни. Само преди два дни например родителите на деца с епилепсия съобщиха, че купуват медикаменти от Румъния.
Крайно време е институциите у нас да се научат на отчетност. В момента повечето от тях хем обясняват, че няма нищо нередно в това да си раздават бонуси, хем ревностно пазят информацията за това. За да няма спекулации и съмнения, може би трябва да се помисли за регламент, който ще задължи министерствата и агенциите да обявяват бонусите си. Както депутати и министри например всяка година обявяват имотното си състояние. За да се случи това, е нужно само едно – политическа воля.

Станете почитател на Класа