"Топлофикация-София" има нужда от дългосрочна стратегия

„Топлофикация-София“ ще търси външно финансиране, включително и от европейските оперативни програми. Това стана ясно вчера, след като СОС прие бизнес плана на дружеството за 2012 г..
Хубаво е да се възползваме максимално от привилегиите, които членството в ЕС ни дава. Европейските оперативни програми обаче не са панацея – особено пък за закъсалото и затънало в дългове столично дружество. Не е сериозно да се смята, че европейските пари ще решат проблемите на енергийния гигант, които са трупани с години.
Само несъбраните вземания например са 40%, дълговете са за милиони левове, повечето съоръжения са от 50-те и 60-те години на миналия век, ефективността е ниска, загубите на топлоенергия – огромни. „Топлофикация“ е горещ картоф в буквалния смисъл на думата – неслучайно само през последните няколко години държавата и общината си прехвърляха собствеността (разбирай отговорността) върху дружеството няколко пъти. Тези проблеми не могат да се решат с няколко милиона от Брюксел.
„Топлофикация-София“ е дружество от национално стратегическо значение – също както и АЕЦ „Козлодуй“ например. Точно затова за изчистването на проблемите му не стига просто един годишен бизнес план. Нужна е сериозна дългосрочна стратегия, в чието изготвяне да участват и общината, и държавата.

Станете почитател на Класа