Рециклиращите фирми искат да останат на светло

Рециклиращите фирми извадиха тежката артилерия и се разходиха по софийските улици вчера. Целта на мероприятието беше да се покаже на държавата, че подготвяните промени в Закона за управление на отпадъците всъщност ще поставят компаниите на колене, а черните и цветните метали отново ще се продават в сивия сектор. С поправките в закона всъщност ще се ограничи жестоко този сектор, като единствените, които ще имат полза, са нелегалните пунктове за изкупуване, разположени по мазета и дворове.
А сериозният проблем със старата техника, автомобилите и вайкането какво да се прави с тях, като няма пунктове за рециклиране, си остава за общините и тяхното население. И вместо всички тези суровини да се използват за създаване на български продукти, ще бъдат оставени да гният по бунищата заради административни изисквания. Оттам до нелегалните площадки пътят е кратък.
Освен това въпреки забраната за кражба на кабели те ще продължат да изчезват, просто вече задължително ще се пласират в нелегалните пунктове. Така де, никой няма да бие път до град с влязъл в сила общ устройствен план, още по-малко пък ще отиде да изпълни гражданския си дълг на местната общинска площадка.

Станете почитател на Класа