Политиците са вързани за партиите

Бившият еврокомисар и бивш кандидат за президент на страната Меглена Кунева напусна НДСВ и обяви готовност да сформира партия от сдружението си „България на гражданите“.
Хората, които се чувствали представени от нея, били различни от подкрепящите Националното движение за стабилност и възход, аргументира решението си Кунева.
Тя добави, че ще продължи да се дистанцира от настоящите политически субекти, които обслужвали родната олигархия и били образували своеобразен картел помежду си. Затова и само при възникнала обществена нужда движението й щяло да се превърне в партия.
Наивно изглежда за политик от ранга на Кунева да гради имиджа си, продължавайки да надува балона за „лошите български партии“. Още повече че това упражнение вече сме го виждали от други подобни проекти у нас, които възникват като граждански движения и плавно прерастват в партии. Не от любов към тях, просто това е работещият модел. За всеки среднограмотен човек е ясно, че политика в цивилизования свят се прави само чрез партии, защото това е единственият законен начин да получиш политическо представителство в националния парламент, а оттам и да участваш в изпълнителната власт. И че дали ще се наричаш „гражданско движение“ или „партия“, е просто въпрос на технология и нищо повече.
Така че, за да не изглежда новият субект на Кунева като поредното „порочно зачатие“, е по-добре тя (а и другите нови претенденти за властта) да спрат да се упражняват в тази безсмислена антипартийна реторика и да се наложат с някакви по-смислени политически идеи.

Станете почитател на Класа