Преигра се с темата за бонусите

Експерти отрекоха вчера обвиненията, че средства от Фонда за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария са харчени неправомерно. Специалистите припомниха, че в МЗ от 2004 г. до сега са постъпили безвъзмездно над 56 млн. долара за ограничаването на СПИН, които не са от бюджета на страната, и предупредиха, че тези извънбюджетни средства могат да бъдат изгубени.
За съжаление скандалът с бонусите у нас придоби уродливи форми. Популистко, нечестно и ненормално е, ако някой очаква, че експертите, които се борят със заболявания, които са истински кошмар за човечеството (като СПИН и туберкулозата например), ще го правят от гол ентусиазъм. Тези страшни болести не се предотвратяват и лекуват със сладки приказки в извънработно време, а изискват сериозно финансиране и ангажираност. Това са го разбрали в ЕС, които финансират тези програми. Включително и у нас.
Здравеопазването ни определено не е в цветущо състояние, но по отношение на носителите на ХИВ вируса и болните от СПИН нашата страна може да се похвали, че е на едно от последните места в Европа. Т.е. има поне една негативна здравна статистика, в която не оглавяваме нелицеприятните челни места. А това е заслуга на същите тези експерти по СПИН, туберкулоза и малария, които някои побързаха да обвинят, че, видите ли, също били взели бонуси. Като пропуснаха да отбележат, че не са от държавния бюджет и че са били под контрола на Брюксел.
Точно затова лицемерното сиромахомилство изобщо не е убедително, когато говорим за здраве. Почнем ли да пестим от битката срещу СПИН и туберкулоза, със сигурност ще загубим тази битка - тогава ще стане наистина страшно.

Станете почитател на Класа