Механичното привнасяне на идеи не отстранява корупцията

Шофьорите у нас вече ще се проверяват от 10-12 полицаи накуп, както е в Холандия, стана ясно вчера. Целта на масираните проверки е те да се превърнат в превенция срещу корупцията на пътя.
В тази „холандска система“ наистина има някаква логика, що се касае до ограничението на корупцията. Съвсем друг е въпросът, доколко тя е приложима у нас, тъй като поражда и много въпроси.
Първо, не става ясно дали това пилеене на човешки ресурс няма да „оголи“ КАТ в чисто кадрови план. Ако 10-12 полицаи се суетят около един автомобил, това означава, че за по-масирани и ефективни проверки на едно място трябва да се струпат поне 30 служители на МВР. Което пък създава предпоставки за това цели опасни пътни участъци да останат без полицейски надзор. А както знаем, невралгичните точки с концентрация на катастрофи по българските пътища никак не са малко.
Второ, не е ясно дали този тип масирани проверки няма да се превърнат просто в механизъм за отчитане на дейност. Всеки шофьор знае, че дори и един катаджия винаги може да му намери „нарушение“. Какво остава пък за 8 проверяващи! Разбира се, че всеки пропуск трябва да се санкционира, но ако дядото с ладичката отнесе глоба за това, че йодът в аптечката му е с изтекъл срок на годност например, това изобщо няма да повиши сигурността на пътя.
В процентно съотношение спрямо населението в Холандия наистина сравнително малко хора загиват в катастрофи. Механичното присвояване на една идея обаче само по себе си не решава проблемите. За изкореняване на корупцията на пътя е нужна и политическа воля.

Станете почитател на Класа