Защо антидискриминационната комисия действа със закъснение?

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е дала на прокурор лидера на партия „Атака“ Волен Сидеров заради две негови книги - „Бумерангът на злото“ и „Властта на Мамона“. В сигнала до държавното обвинение е включена Капка Сидерова, която е издала книгите в качеството й на управител на фирмата „Бумеранг-БГ“ ООД.
Според КЗД творчеството на белокосия националист съдържало антисемитска пропаганда и насажда омраза към евреите и юдаизма. То отричало и омаловажавало Холокоста.
Казусът в случая е какво е правила досега въпросната дискриминационна комисия, при положение че книгите са на пазара съответно още от 2002 и 2004 г. и са били преиздадени отново през 2010 г. Къде е била и прокуратурата? Нима те не са знаели за писанията на лидера на най-голямата националистическа партия у нас, която има парламентарно представителство. Или се сетиха точно сега, когато „Атака“ реши да става опозиционна сила.
Докато независимите комисии и институциите от съдебната власт у нас продължават да не смеят да закачат конюнктурно силните на деня, общественото доверие към тях няма как да е необходимото ниво. Това от своя страна подкопава държавността и цялата институционална система у нас.
А иначе за случаи като този с Волен Сидеров и закъснялата репресия върху него народът има приказка: след дъжд качулка.

Станете почитател на Класа