Честият „възродителен процес“ за столичните улици е неуместен

Улица “202“ в столичния район „Сердика“ да стане булевард „История славянобългарска“, реши вчера Столичният общински съвет.
Това е второто преименуване на улицата през последните пет години. По време на предишния мандат на СОС тя беше преименувана на „Проф. Богдан Филов“, но това предизвика остра реакция от посолството на Израел заради спорните моменти в политическата биография на историческата личност Филов.
Така само за няколко години една столична улица стана жертва на своеобразен „възродителен процес“. Това щеше да е само любопитен акцент, ако смяната на имена на улици, площади и паркове или пък споровете около това дали някоя историческа личност заслужава барелеф, често не предизвикваха серия от политически скандали в СОС. А наистина е смешно и жалко, когато историческите ни личности предизвикват дребнави политически спорове.
Всъщност доста по-сериозен е фактът, че „възродителният процес“ сред столичните улици предизвиква цял куп административни затруднения за гражданите, които живеят на тях. Новите адреси, макар и формални, водят до куп проблеми, като смяна на лични документи, загубена кореспонденция, сгрешена документация и до всевъзможни граждански или съдебни пререгистрации.
Тази каша има и друг аспект. В исторически аспект личността на проф. Богдан Филов наистина е спорна. Но е безспорно унизително това да ни го казват от чуждите посолства. В края на краищата как ще се казват столичните улици си е от компетенцията единствено и само на българските власти.

Станете почитател на Класа