Има ли нужда от преговори за цените на руския природен газ?

Ще продължим да преговаряме за по-добри условия при доставката на руски природен газ за България, каза енергийният министър Делян Добрев пред радио К2. Той очевидно визира бившия си вече заместник Валентин Николов, според чиито думи няма нужда да преговаряме за по-добри условия при доставката на руски природен газ за България, тъй като вече постигнахме 11-процентно намаление.
По ирония на съдбата Николов направи това изявление точно когато стана шеф на АЕЦ "Козлодуй". Да не говорим, че въпросното намаление изобщо не е влязло в сила, тъй като днес-утре предстои подписването на протоколите между "Булгаргаз" и "Газпром". Тогава ще видим какво е де факто намалението и дали и кога ще го усетим.
Освен това според анализ на ЕК цената на газа за България от Русия през третото тримесечие на 2011 г. е най-високата в региона, а оттогава досега тя само се е качвала, ако не броим договореното, но неизпълнено намаление от 11 на сто. Така че нужда от по-изгодни условия за доставка на газ дори с обявеното намаление има и Николов би трябвало да знае това, независимо дали е шеф на АЕЦ или зам.-министър. За да не се налага министърът да пояснява, че проговорите за по-изгодни условия при доставките ще продължат и че има нужда от тях.

Станете почитател на Класа