Филолозите да уточнят помежду си тестовете по български

Учители по български език и литература сигнализираха за грешки в отговорите на теста по български език и литература за зрелостниците. Според преподавателите има разминаване на посочените верни отговори от Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) и верните според новия правописен речник и общоприетите граматически правила.
Находката на учителите, която те направиха и за теста миналата година, може отново да изненада чиновниците в МОМН, но не и хилядите зрелостници, техните родители и дори журналистите, решили да решат теста, за да видят дали са в крак с времето. Да, грешки има!
Проблемът е принципен. Не става дума за въпроси от последната част на тв шоуто „Стани милионер“, а за изпитен тест, чиято задача е да провери знанията на зрелостниците. В този смисъл вкарването на объркващи или непрецизирани въпроси, наличието на двусмислици или дори на откровени грешки е абсолютно недопустимо и точно толкова неизвинимо.
Чиновниците от МОМН имаха цяла година, за да подготвят вариантите на тестовете за зрелостниците. Това означава, че е имало време – а вероятно и пари – тези тестове да бъдат консултирани с всички възможни специалисти, а защо не – и пуснати за решаване сред учители и дори ученици. Ако това беше направено, нямаше да се стига до спорове има или няма грешки и как да бъдат оценявани учениците, попаднали в клопката на чиновническите недомислия.
Случилото се е факт, който не може да се промени. На промяна обаче подлежи количеството отговорност, с която в МОМН трябва да подхождат при съставянето на изпитни тестове и задачи.

Станете почитател на Класа