Първо е-правителство, а после и електронно гласуване

Започва подписка в цялата страна за свикване на референдум, чрез който да се въведе гласуване чрез интернет. Идеята е на инициативен комитет, създаден от сдружение "Национално експертно обединение" (НЕО), което включва социолози, интелектуалци, културни дейци, музиканти и артисти. Един от „гласовете“ на НЕО е рок певицата Милена Славова.
Колкото и хубаво да звучи „Национално експертно обединение“, зад добрата им на пръв поглед идея липсва именно експертната оценка. Тази липса прави предложението на НЕО повече утопично, отколкото приложимо в близките години.
Първата и очевидна причина за практическата неприложимост на гласуването чрез интернет е, че все още много от хората нямат достъп до мрежата. Освен това този начин на волеизявление изисква наличието на твърде много специфични кодове и защити, чиято цел дори изглежда абсолютно противоположна: от една страна, да се идентифицира конкретният гласоподавател, за да се отметне вотът му и да не се допусне гласуване от „мъртви души“, и от друга страна – да се запази тайната на самото гласуване, която е защитена от конституцията. Тук му е мястото да припомним без никаква гордост, че уменията на българските хакери са над световно ниво и дори в момента се правят опити за фалшифициране на изборни протоколи.
И още нещо. Съобразяването с техническите, а дори и с народопсихологическите особености на българина предполага първо да реализираме електронното правителство (което вече глътна десетки милиони, но все още го няма), а после – и електронното гласуване.

Станете почитател на Класа