Информирането с мегафони при земетръс не е полезно за здравето

Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи след поредното вторично земетресение в Перник вчера, че униформени с мегафони сигнализирали населението за труса и така била задействана успешно новата „система за предупреждение“, въведена миналата седмица. Така гражданите се информирали за случилото се и били призовани да запазят спокойствие.
Според кмета на Перник Росица Янакиева обаче наизлезлите на улицата полицаи и пожарникари с високоговорители докарали на населението допълнителен стрес, понеже хората не разбирали какво им се подвиква. Янакиева посъветва да не се пускат и сирени, понеже перничани щели „да се изпотрепят“, мъчейки се да избягат от сградите.
Смущение будят няколко факта. По официални данни от БАН земетресението е било 3,8 по Рихтер. Според новите мерки обаче полицаите трябва да информират хората само при земетръс от магнитуд 4 и нагоре по скалата на Рихтер. Т.е. презастраховането на полицията в случая явно е довело до още по-голяма паника.
А най-генералният проблем е, че новото правило за действие при земетресение очевидно е взето прибързано. Оправданията, че така било в САЩ, не кореспондират с родната действителност. Та у нас дори и официалните ни сиренни системи за предупреждение са с технически проблеми и не се разбира какво се говори по тях.
Ето защо е важно решенията в държавата да се взимат на базата на научнообосновани изводи, както и да се отчитат нашите специфики, а не да се копира едно към едно чуждият опит.

Станете почитател на Класа