АЕЦ "Белене" - търговски или частен проект?

Това, че държавата се е отказала от АЕЦ "Белене", не пречи централата да бъде реализирана като частен проект, каза при откриването на форума на „Булатом“ председателят му Богомил Манчев. Това, разбира се, би бил идеален вариант, само да не беше фактът, че досега кой знае какви частни инвеститори не се появиха, някои, като германската РВЕ, след първоначалния си гастрол дори си заминаха окончателно и безвъзвратно.
Освен това каква е все пак разликата между частен и търговски проект - нали и в двата случая водещи са ефективността и възвръщаемостта на вложените средства?
Още при обявяването на резултатите от конкурса за централата през 2006 година бе наблегнато, че проектът е търговски и няма да разчита на държавни гаранции или други екстри, които фискът осигурява. Дори през декември същата година НЕК пусна в сайта си обява, че набира кандидати за износ на 500 мвт до 1000 мвт ток на регионалния пазар с доставка през 2013 година. Тогава се очакваше да заработи първият реактор в Белене. Не се знае колко търговци са се появили, но доставка през 2013 г. НЕК не може да осигури, особено в тези размери - по очевидни причини.

Станете почитател на Класа