Има ли автокрация или Борисов само се държи като главатар на банда?

„Абе, ако има автокрация, как ще се съберете у Южния парк? Как всички тези скандали няма да спрат от сутрин до вечер – апартаменти, апартаменти, къща, тераса, сауна, баня? Ако няма свобода на медиите, как това ще се случва?” – това каза в своя реч Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ на тяхна конференция в НДК през уикенда.

Борисов поясни също, че употребеният от него преди дни израз за опозицията „пълзяща диктатура” бил в отговор на Иво Христов, който пък нарекъл „пълзяща автокрация” сегашното управление. И като продължение Борисов постави сериозно въпрос дали президентът Радев не иска военна диктатура, тълкувайки негово интервю в „Панорама”.

Положението започна да става комично.

Думите на Борисов издават и неизказаните му мисли. Например, казаното предполага, че той е разрешил на опозицията да се събира в Южния парк. От него да мине. Не е забранил, демократ е. А не му оценяват това. Несправедливо е…

Тук трябва да се припомни, че в края на режима на Живков, който също може да претендира, че не е имало автокрация, разрешаваха сбирки в Южния парк. Имаше оратори, агитки.

При друг случай Борисов пак запита сърдито – как да няма свобода на словото, като протестират и показват „средни пръстове”. За Борисов уличните протести са свобода на словото и е негова заслуга, че ги разрешава…

Поведението на Борисов дава само външни белези на особения режим, в който живее България и който може да бъде наречен

„контролирана демокрация”

по подобие на путинова Русия.

Това е видимата част от управлението му. Има и …задкулисие. То се изразява в нещо елементарно и традиционно за България – назначението на свои пионки на всички ключови постове. Може да се припомни репликата на един бивш градски прокурор на София към Борисов – „Ти си го избра”. Казана беше за главния прокурор Цацаров. И главният прокурор наистина се държи като избран от Борисов. Непрекъснати проверки и обвинения срещу политическите му противници, оневиняване на неговите хора като набедени без доказателства.

 

„24 часа“ взима насериозно думите на Борисов и му служи като пропаганден рупор.

 

 

Всяка агенция и комисия в държавата е окомплектована със „свои хора”, които послушно вземат удобните решения – дали за ЧЕЗ, дали за Нова тв, дали за оневиняване на някой съмнително забогатял или живеещ без наем в луксозен апартамент. И всичко остава без последствия, както скандалът с тефтерчето на Златанов – бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси, описал като дневник по дати кого трябва да „ударят”.

Борисов дърпа конците в съдебната власт и командва изпълнителната и законодателната като главатар на банда – нарежда на парламента да отменя приети закони, нарежда какво да гласуват (не е един случай), дава на пенсионери, дава на църкви, дава за магистрали, „направихме им паркове да се събират” и т. н. Говори, все едно дава лични пари, а не е сложен там като избраник да изразходва бюджета, който впрочем се гласува в парламента.

На скандални

 

разкрития за задкулисието му

отхвърля всичко с подигравателни реплики. Например „Две каки си говорят” (за записа на съдийките). Или „Вие пикаете ли сутрин?” (по повод записа от дома му в Банкя). Или „Цветан Василев дойде при мен в Банкя да ми се извини заради Бареков” – това за срещата си в гаража с банкера, на която той обяснява на Борисов как по искане на Сталийски и Пеевски от негово име им е раздал над 200 млн. лева. И нито един журналист не го запита защо банкерът се среща да търси помощ от него, като в този момент е бивш премиер. И т. н. примери много. Самото събаряне на КТБ, добра или лоша, с помощта на медиите на Пеевски, прокуратурата и БНБ, и последващото й разграбване, показва задкулисни механизми, които управляват държавата зад паравана на привидна демокрация.

Достатъчно е човек да чете кого атакуват медиите на Пеевски и всичко става ясно – до един само критици или врагове на Борисов.

И изведнъж проблем – скандалът с апартаментите. Въпрос, който медиите няма как да преглътнат и да скрият, че става по-лошо.

Ако Елена Йончева беше изкарала на пресконференция данните за апартаментите на Цветанов и Цецка Цачева, медиите със сигурност щяха да се опитат да замажат фактите и да ги представят като неоснователни политически нападки. Те и сега се опитаха, макар че разкритията дойдоха от сайта „Свободна Европа”, финансиран от Държавния департамент на САЩ. Цветанов и дежурни коментатори заговориха за хибридна атака от Русия, за компромат на БСП, как всичко било законно, за данъчни и пазарни цени, а не за облагодетелстване, включително чрез скандална поправка в закона.

 

Иван Бакалов http://e-vestnik.bg

 

(Следва – Защо България е след Ангола и Етиопия по свобода на словото?)

Станете почитател на Класа