Достигането до истината е трудно, но славно

За първи път, единствено и само тук ще можете да се насладите на оригиналното писмо, с което Министерство на енергетиката стартира процедурата за публикуване на Покана към бъдещите инвеститори в АЕЦ “Белене”, в Официален вестник на ЕС. Едва след като публикацията стане факт ще стартира истинската процедура за избор на милиардери, готови да си изсипят парите в прословутия гьол.

 

Какво е важно да се отбележи в тази връзка? Писмото е датирано и подписано от заместник-министър на 12-ти март, т.е. на следващия ден след като МЕ и лично министър Теменужка Петкова биха барабана, че процедурата за избор на инвеститори е стартирала. Това, обаче, далеч не е така. Ето защо аз и още един буден гражданин отправихме питане-заявление към министъра, съгласно Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). В резултат на питането ни получихме писмото, което виждате, плюс приложена оригиналната Покана, плюс приложенията към самата нея, който са публично достъпни от сайтовете на МЕ и НЕК.

Какво следва от тук на сетне? Миналата седмица от град Сочи, Русия, министър Петкова се закле, че Поканата щяла да бъде публикувана в Официален вестник на ЕС в началото на май. В момента се превеждала на всички езици, на страните-членки на ЕС. Дали и кога това ще се случи остава да видим. Ще бъде истинско чудо ако Поканата бъде публикувана два месеца след нейното изпращане до посредници, които да задействат нейната поява в Официален вестник на ЕС.

 

НЕ СИ ПРАВЕТЕ ИЛЮЗИИ! Да не си помислите, че всички въпроси зададени на министър енерГЕПИка се удовлетворяват? Ъ-ъ! Вече разполагам и с един ОТКАЗ за достъп до информация, защо и как на Ахмед Доган бяха осигурени 27,4 милиона наши лева, имитирайки студен резерв, който не може да включи. Искате да го видите? Зависи от интереса към настоящето писмо.

Георги Котев

 

Станете почитател на Класа