Жребият в ЦИК и малко предизборна нумерология

ЦИК изтегли жребия си за номерата на партиите в бюлетината за евроизборите и по традиция вече е време да се заформи традиционната партийна нумерология.

Пиари, партийни стратези и изявени комуникатори вече трескаво подготвят обяснение за сакралното и специално значение, което конкретният номер им носи и как ама точно този специфичен номер ще изстреля формацията им до първото място (или поне ще гарантира едно, та защо не и две евродепутатски кресла).

За да не ги преуморяваме твърде много - все пак на тези хора им предстои цял месец да се пънат да убеждават електората, че по-добро от тях в политиката у нас не се е появявало - ще ви поднесем нашето езотерично тълкувание на отвъдните знаци в предизборните цифрички.

Звездите ни го говорят:

Номер 1 - Патриоти за Валери Симеонов

"КОЙ СЕГА Е НОМЕР ЕДНООООО", изпято с лек бургаски акцент. Врачките могат да кажат, че това е числото на Създателя, под чийто знак всеки е орисан на победи и доминация, но ние си знаем, че най-голямото му предимство е необоримият факт, че просто седи най-горе в бюлетината. И ако в други случаи това би изиграло решаваща роля за някоя и друга заблудена душа, сега дори самото име на коалицията ти казва за кого даваш гласа си.

Иначе ще си позволим да бъдем и малко пророци като кажем, че този №1 може да се тълкува като знак, че от цялата листа ще видите да се изявява само и единствено нейният водач - Валери Симеонов, а всички други удобно ще стоят в неговата сянка.

Номер 3 - ВМРО - Българско национално движение

Ангел Джамбазки вече е готов с тълкуванието - Номер 3 означава трима вкарани депутати. Малко оптимистично, но в деня на томболата всякакви такива високопарни прогнози са позволени. По-мистично ориентираните тук могат да видят числото на Светата троица и идеята, че от трите патриотични формации електоратът ще потече към едно място - а именно това на ВМРО.

Тройката може да символизира и трите цигари, които Андрей Слабаков вече ще е изпушил, докато вие четете това изречение. Или три от терасите на партийния лидер Красимир Каракачанов? Варианти за тълкуване много...

Номер 6 - Партия ВОЛТ

Паневропейската младежка формация на Настимир Ананиев (бивше лице на ДБГ, докато шеф беше още Кунева) носи нумерологичната съдба на шестицата - символичната шеста клонка на ядрения разпад на "Автентичното дясно" у нас. Шест вероятно ще и общият брой на всички пъти, в които ще чуете каквото и да е за партия ВОЛТ на тези избори.

Номер 10 - "Коалиция за България"

Коалицията около АБВ на Георги Първанов и Румен Петков, която се опитва да хване малко стари бесепарски гласове, получава златния номер 10, който преди във футбола означаваше, че играчът е голяма работа. Сега това вече няма чак такава тежест, а и АБВ са много далеч от "най-добрия играч" на тези избори. За сметка на това 10 ще са хитрите трикове, които "Коалиция за България" ще извади от ръкава по време на кампанията, за да привлече част от червения електорат към себе си. И всички с успеваемостта на този да използваш старото коалиционно име на основния си опонент.

Номер 11 - Десислава Иванчева

За бившата кметица на софийския район "Младост" може да означава много неща - от потенциалната идея, че може да събере едни 11 хил. гласа в цялата страна (макар и доста спорна) до потенциалната възможност при едно обжалване присъдата й за корупция да падне до 11 години.

Възможно е и като една Eleven (препратка към любимия сериал Stranger Things) да разбие чудовищата на корупцията и злоупотребите с власт и да успее по невъзможен начин да се добере до имунитета на евродепутатското място (разбира се, също като Stranger Things, и този вариант влиза в жанра на фантастиката).

Номер 12 - ГЕРБ

12 като 12-ата изборна победа на ГЕРБ, както се зарече партийният стратег Цветан Цветанов. На зам.-шефа на ГЕРБ му се иска да поведе листата като едни 12 апостоли към победа, но каквото и да говори той, много хора ще изтълкуват това 12 като 12 евро за квадратен метър. Или като апартамент №12 в личната му колекция. Истината е, че ако от партията не се подсигурят и не изчистят всички съмнителни моменти около своите личности, 12 ще са големите скандали до датата на изборите.

Номер 13 - "Демократична България"

Какво ще играе "Българската автентична демократична общност" на тези избори - "Любимец 13" или "13-ата годеница на принца"? Фаталното число се падна на водената от Радан Кънев листа и той неминуемо се надява да донесе лош късмет на всичката лоша мафия, корупция, закостенели партии и т.н. Ако формацията обаче не излезе извън твърдите ядра на трите формиращи я партии, сакралните 5,8% резултат (прагът за евроизборите) ще се окажат фатално далеч.

Номер 14 - "Атака"

Честно казано няма кой знае какво да се каже за числото 14, но реално от доста време насам същото важи и за партия "Атака". В последните месеци Волен Сидеров е достатъчно умерен и отдавна не е правил шоу с поведението си. Междувременно риалити листата на партията, излъчена след телевизионен кастинг, звучи умерено интересно, но не толкова, че да й обърнеш повече от 14 минути. Все пак не подценяваме Волен и "Атака" и очакваме с нетърпение пак да грабнат общественото внимание с нещо скандално.

Номер 18 - "БСП за България"

От БСП вече разтълкуваха значението на 18-ката - Първо място и 8 вкарани евродепутати. Никой не е казвал, че социалистите не могат да мечтаят нашироко. Далеч по-вероятно е това 18 да символизира броя на пътите, в които Корнелия Нинова и Сергей Станишев ще се изпокарат по време на кампанията. Едно е сигурно обаче - този номер 18 носи безмерно щастие сред социалистите - с листа само от 17 души, няма как да се случи ново 15/15.

Номер 19 - "Глас народен"

Единствената причина да включим "Глас народен" в този текст е, за да направим референция с числото 19 и "Тъмната кула" на Стивън Кинг. Пазете розата и всичко ще е наред!

Номер 20 - ДПС

Илхан Кючюк вече определи 20 като числото на победата. Как го е решил, нямаме никаква идея. Но реално пред избори което и число да се беше паднало на тази "млада и успяла" листа, от ДПС щяха да кажат, че е знак за победа. А какво е победа в случая, освен едно стабилно трето място? Или самият факт, че Делян Пеевски има потенциала да се изявява като европейски либерал?

Номер 23 - "ВОЛЯ - Българските родолюбци"

23 е номерът на звездите - Майкъл Джордан, докато беше в "Чикаго Булс", Дейвид Бекъм от периода си в "Реал" Мадрид и Джим Кери в "Числото 23". Вероятността Веселин Марешки да постигне успеха на който и да е от тримата е нищожна, но за сметка на това поведението му в изборната кампания може и да доближи това на героя на Кери във филма.

Номер 26 - Движение "Презареди България"

Предпоследен номер за листата на Николай Бареков, но му предричаме първо място по колоритност. Очакваме още много статуси на английски език и нацепени снимки във Facebook. Поне 26.

Номер 27 - "Възраждане"

В Библията е казано, че последните ще бъдат първи, макар в конкретния случай това да е твърде малко вероятно, освен ако не говорим за неофициалното състезание по русофилия. Тогава листата на Константин Константинов (който сам е на последното място в нея) със сигурност ще се нареди сред основните претенденти.

 

Александър Петров

Станете почитател на Класа