Осигуряването ни страда от липса на доверие

За първото шестмесечие приходите на здравната каса са по-малко от разходите. Това съобщиха вчера от НЗОК. Статистиката е стряскаща. 1 млн. и 26 хил. българи са с прекъснати осигуровки, като броят им в сравнение с миналата година е нараснал с 21 хиляди. Защо?
Причините са много. И експертите сочат на първо място липсата на доверие в осигурителната ни система. Все повече българи предпочитат да си платят на лекар, за да ги прегледа, вместо всеки месец да си внасят осигуровки. Вероятно са водени от максимата, че ще дадат пари, но поне да не е на два пъти.
Втората причина е икономическата криза. Когато хората губят работата си, няма как да си плащат редовно осигуровките. Да не говорим, че и системата е такава, че не стимулира хората да внасят редовно. В случай че им се налага болнично лечение, те могат да извадят 100-200 лв. накуп, да ги внесат и така да ликвидират проблема с прекъснатите им осигуровки.
Очевидно, че от тази странна организация страда най-вече НЗОК, която харчи повече, отколкото събира. И че в тази област има нужда от спешни реформи, които да върнат доверието към държавата.

Станете почитател на Класа