Докога може да бъде управляван "Глобалният хаос"?

В ситуация, когато световните водещи медии коментират процеса на експоненциалното разпространение на епидемията от коронавируса – Covid 19, а в България и някои подобни на нея неоколонии на колективния Запад наред с паниката всявана от един доктор с генералска униформа и дежурните глашатаи и мерзавци на властта трудно си пробива път в публичното пространство разумна мисъл и призив към закъснялото с мерките си правителство улисано в далаверите с финансовите потоци за “усвояване”. А колкото и да е опасна една ситуация, ако има яснота какво става, защо става и в каква посока ще се разгръща по-нататък , т.е да се разбере истината, хората могат да избират как да действат, т.е да правят своя избор и по такъв начин да се успокоят, да бъдат дисциплинирани и отговорни.

Затова нека се опитаме да разберем какво става всъщност и този хаос и паника, които обхванаха глобалното публично пространство случайно ли се породиха или са очаквания ефект от неуправляемия в последното десетилетие глобален хаос? Ще следва ли пренареждане на “глобалната геополитическа мозайка”или “нови Ялти”, “Малти” както вещае и вещаеше един български “Епицентър” или ЕС –този първообраз на глобалната интеграция на европейските народи безславно ще се разпадне ведно с краха на неолибералния глобализъм, така както се разпадна СССР построен върху пясъците на идеологията на комунистическия интернационализъм? Какво всъщност става и продължава ли да е “управляем хаоса или...”?

Ставащото в света днес, фрагмент, от което е и ставащото в България е просто логическо следствие на влезналите в синергия (синхрон) много негативни фактори, възникнали през последните три десетилетия от края на Студената война. Всъщност този формален край беляза края на една епоха на относително равновесие пред опасноста от ядрена катастрофа и отключи сили и амбиции за тлобално геополитическо пренареждане на света в съответствие със стари ренувирани геостратегии. Загубилият своята колониална доминация след края на Втората Световна война колективен Запад, воден от своя лидер САЩ не само бързо овладя благодарение на предателствата и некадърноста на бившата комноменклатура пространствата-предмостия на Източноевропейските бивши социалистически страни, включвайки ги бързо в своята военна система на Северноатлантическия алианс, (НАТО ), но и притисна Русия с трудно прикривано намерение да я принуди да се превърне във васал като даже я и радроби на различни фрагменти. Мечтата на англосаксонските геополитици от Х. Макиндър, А. Махън, Н. Спийкмън, П. Уолфовиц до Зб. Бжежински не им даваше мира.

Макар че беше родена десетилетия по-рано и първо беше изпробвана в Чили от А. Пиночет, а после във Великобритания от М. Тачър и от Р. Рейгън в САЩ в ход беше пусната неолибералната глобалистка идеология на монетаризма на маргиналната Чикакска школа на М. Фридман. Върнал се към класическите си манчестърски принципи – “по-малка държава”, “свободен пазар” на всичко, главната цел на всяка човешка дейност- не само материалното и духовно производство, но и образованието, здравеопазването, опазването на околната среда и т.н. ставаше печалбата, единственият контрол –над масата на пуснатите в обръщение пари.Това бяха “простите рецепти”, които динамизираха склерозиралия капитализъм, в чиито вени беше влята младата кръв на населението на бившите социалистически страни, приобщени като неоколонии към старите колониални метрополии, И, за да станат по-бързо капиталистически в тях бяха проведени “шокови терапии”по разрушаване на всичката индустрия и модерно селско стопанство от времената на социализма по съветите на идеолозите на предишния държавен социаизъм, който до последно трябвало да усилва държавната собственост, а сега бяха прегърнали “свещената частна собственост”. Така бързо бяха приватизирани модерни предприятия, енергийни мощности и инфраструктурни обекти, оценявани на стотици милиарди от собствени и чужди мошеници за грошове, предлагащи добри комисионни на приватизаторите. . А в името на прословутите “права на човека” бяха разрушени обществени форми и практики, даващи образование и професии на малцинствени групи, главно цигани (роми), хвърляйки ги в сферата на безграмотноста, бедноста и престъпноста. Създадени бяха антиконституционни партии и НПО-та в името все на този плурализъм и демокрация.

Естествено, нито Европа, нито Русия, а още по-малко такива сателити като България се нуждаеха от силни лидери , отстояващи сувереността и просперитета на страните и народите си. И не случайно такива знакови фигури на Европа като Вили Брандт, Хелмут Кол и Франсуа Митеран бяха заменени от такива зависими посредствености и политически лилипути ката А. Меркел , Н. Саркози и Ф. Оланд, а в Източна Европа направо от личности от Ъндерграунда с досиета в специалните отдели на ЦРУ. С други думи “кучи синове”(по израза на Р. Рейгън), но затова пък верни на САЩ “кучи синове”. Цялата политическа върхушка на тези общества бе задръстена от нищожества с високо самочувствие на властелини на съдбите на масите. И това не бе случайно, а “демократично”, защото не малка част от т.нар. “маси”, десетилетия преди това бяха сугестирани и манипулирани от “свободните” медии на Запада - “Гласът на Америка”, “Свободна Европа”, “Дойче веле” и т.н., които бяха свършили добре своята работа. ( Спомен от два “демократични митинга” през 90-те на площада пред храма “Ал. Невски”в чест на двама американски висши чиновници – първият път вицепрезидента Дан Куел, а вторият президента Бил Клинтън... Още не беше казал нищо Дан Куел, а тълпата българи от няколко хиляди души врещеше “Ю- ЕС- А”, “Ю-ЕС-А”( USA)... Стоях до група американци от Посолството на САЩ и мълчаливо наблюдавах падението на сънародниците ми. Но, неочаквано един висок интелигентен мъж от служителите се обърна към мен възмутен: “Тфу, какво падение, пред един прост чиновник на Америка!”След няколко години пак на митинг на същия площад като изслуша този път по-малкото врясъци умният Бил започна речта си със смразяващото обръщение: “О-о, неразумний и юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин??. Тълпата мълчеше..

Не трябва да се забравя, че още 60-те години на ХХ в. либералният Запад в условията на политиката на “държавата на благоденствието” успя да осигури задоволяването на елементарните биологически потребности на трудовите маси заети в производството и администрацията Т.е. частно жилище и автомобил, зрелища, достъп до всякакви удоволствия на плътта. Наред с теорията за “Единното индустриално общество” на У.У. Ростоу, противопоставена на Марксовите идеи за комунизма Херберт Маркузе – един от идеолозите на “Новите леви” създаде теорията за “едноизмеримия човек”, казано на широко използвания при предишния строй термин “еснафи”, а днес “дебили”. Тези хора не могат да правят революции. Те най-много могат да се възмущават пред телевизора на чаша ракия или бира.Някога Аристотел ги беше определил като “идиотикос”, т.е. хора, които мислят само за себе си за разлика от другите”политикос”, които мислят за обществото, за политията. Тези хора аз наричам вече десетилетие “диванни революционери”.

Затова не случайно само за едно десетилетие “цунамито” на неолибералния глобализъм, налагащо “простите рецепти”.на монетаризма смля хилядолетни култури и ценности за силна държавност и справедлива социалност и грижа за всички граждани на една страна и изведе напред животните инстинкти, първичния индивидуализъм и стремеж към печалба, изгода от всяко нещо. А инструментът да се правят повече пари бяха самите пари.

Преди столетие К. Маркс беше разкрил тайната на капитализма като обществен строй, на неговата “святая светих”- Капитала –принадената стойност, кражбата на труда на работника.( Практическата технология превръщаща парите от средство в цел и инструмент за господство в обществата на капитала беше изработена от такива представители на Мамона като първия Ротшилд- MaierRothschild (1744-1812) и неговата фамилия, която днес разполага със собственост повече от 1,7 трилиона долара, разпределена в Германия, Великобритания, Франция, Италия и Австрия. На Майер Ротшилд принадлежат съветите към петте му сина, разпределени в посочените страни, че който владее и контролира парите на една държава той контролира държавата, а ако това е империя голяма част от човечеството. Негова е идеята за петолъчката, а червена защото на немски рот е червено- б.а.) Неолиберализмът не измисляше нищо ново. Той просто подчиняваше всички обществени дейности на “свободния пазар”, за да постига печалбата по-бързо и по такъв начин превръщаше цялото общество в джунгла, където силните изяждат слабите. При това отричаната държава беше станала “легитимен”, “демократичен” инструмент-бухалка в ръцете на същите тези частни структури, които преди да я овладеят чрез “учения” слугинаж я отричаха.

И тъй като Пари ‘(прим),
т.е. печалби се правят с пари, а тъй като в тръгналите по пътя на капитализма страни имаше само държавни банки за нула време се пръкнаха с кредитите от тези държавни банки десетки частни банки и всякакви пирамиди за бързо забогатяване. А частната Федерална резервна система (ФРС) на Америка печатеше неуморно долари, които Американската държава ((САЩ), МВФ и Св. Банка, както и различните фондове и институти на същата тази Америка раздаваха като кредити на лоялните васали и приятели и всякакви изгои, прославящи “американската мечта”. Беше настъпил “краят на историята”, “паричния рай” и от Буш –старши, Б. Клинтън и Буш .младши до Барак Хюсеи Обама строеха “новия световен ред”( NOW), пред който се откриваха “необозрими хоризонти”( News deals) за един “еднополярен свят”.?

Неочаквано обаче идилията беше помрачена. Събуди се дремалият столетия вулкан на Исляма. Дондурканите десетилетия всякакъв род бандюги и главорези като пушечно месо срещу най-опасния противник на либералния капитализъм –СССР , след неговия крах обърнаха оръжията срещу ментора ( 11.09.2001). Малък шок, но прекрасен повод да се овладеят нефтените и газовите ресурси на Близкия изток.. Няколко размахани епруветки с оръжие за масово поразяване и под радостното скимптене на малка глутница пудели ( Великобритания, Полша, Балтийските минидържави и...разбира се и България ) , нарушавайки устава на ООН САЩ проведоха своята война за нефт и газ за защита на своите “демокрация”и “права на човека”. Оръжие за масово поразяване нямаше, но Ирак се превърна в една разрушена страна, където за десетилетието загинаха в атентати и терористични актове над 1,5 милиона души и се роди освен отгледаната “Ал Кайда”(“Базата”) “Ислямска държава”, като ядро на един бъдещ Халифат.

При настъпилото леко смущение в стратезите на неолибералния глобализъм неочаквано мълчащата и съсредоточена в себе си Русия гръмко заяви пред целия свят, че повече няма да търпи разпоясалите се САЩ с претенциите им за еднополярен свят и пълна хегемония и че тя Русия също има национални интереси и ще отстоява своята суверенна демокрация.(В.В. Путин- октомври 2007.-Конференцията по международната сигурост.- Мюнхен ). Това вече предизвика ШОК. Ефектът се усили, когато мълчалият десетилетия до тогава Китай твърдо застана зад Русия.

Именно в това време започнаха да се пукат надуваните балони с кредити в самите САЩ. Първа нададе вой Goldman Sachs – водещата банка от 12-те частни банки, които представляваха ФРС, последваха я и другите, а също вързаните за тази система национални банки на Германия Франция, Великобритания, Япония и т. н. Започна голямата финансово-икономическа криза на неолибералния капитализъм – 2008. Тя нямаше мащабите на Голямата депресия от 1929 г. , която беше Интродукция към разразилата се след десетилетие касапница на европейските и редица азиатски народи - Втората световна война, отнесла над 70 млн живота и осакатила поне още два пъти повече физически и духовно.. Но .както и преди 80 години при Голямата депресия, така и сега финансово-икономическата криза от 2008 г. беше един голям стоп пред ненаситната лакомия на капитала непрекъснато да овладява нови пространства и да съкращава времето на своето преобръщане като вампир.

В тази ситуация изправен пред колапса на финансовата си система, автомобилната и електронната индустрия и енергетиката Финансовият олигархат пусна в действие своите главни инструменти – ЦРУ, Пентагона, Държавният департамент, въоръжени с теорията –идеология за “Управляемия хаос”( Стивън Ман).

Една след друга избухнаха “Арабските пролети”- Тунис, Мароко, Либия, Египет до Сирия и цветните “революции” - Украйна и Грузия.Трябваше да бъдат ударени пространствата богати на енергоресурси и на режими, опитващи се да бъдат независими от САЩ. Всички тези революции изведоха на политическите сцени не личности, групи и слоеве, които да модернизират своите общества и открият пътя към благоденствие на народите си в една нова епоха, а утайките на обществата, дремали десетилетия и жадуващи за реванш от преди десетилетия. Това бяха всякакви нехранимайковци, бандеровци и естествено в арабския ислямски свят “Мюсюлманските братя”.и всякакви фанатизирани фундаменталистки и екстремистки бандформировавия – такива като палестинския “Хамас”. Новоизпеченият “демократично”президент на Египет Мохамед Мосри в екзалтация се провикна на конгреса (2014) на Партията на реда и справедливоста към лидера й Р. Т. Ердоган- “Ти си нашата звезда, води ни!”И той, днешният турски президент и приятел на нашия “кучи син”просълзен им обеща да създаде “Ислямски съюз” в противовес на ЕС. Съюз не направи, но именно той беше причината да започне гражданската война в Сирия (2011) като си изгради на голямата р. Ефврат каскада за производство на енергия и напояване като за няколко години обрече на суша най-богатия земеделски район на Сирия – Идлиб. Именно Идлиб стана центърът на протестите срещу Башар Асад, където се събраха финансирани от Саудитска Арабия и Катар нови бандформирования. Но, ако в Египет генералът Ал Сиси не чака благословията на САЩ и саудитите и арестува този Мосри. Сирия, една благополучна преди това многоконфесионална страна стоеше пред разпад, както стана с Либия.

Този път Русия под санкциите на САЩ и ЕС, заради изпуснатия от НАТО ( САЩ) Крим след преврата в Киев (февруари-март 2014) не се съгласи и не чака за някакви кухи предупреждения на ООН както направи Д. Медведев за Либия, а 1990 г. М. Горбачов за Ирак и се намеси решително и силно със своите модерни ВКС в отговор на молбата на правителството на Сирия. Постепенно освен многострадалните кюрдски опълченци нейни съюзници на сушата станаха части от спецназа- ислямската гвардия на Иран и ... тази същата Турция, която прие да “играе” честно срещу силите на “Ислямска държава” и “Джебхат ат Нусра”.

Между другото България глупашки вярна на васалните си обещания на САЩ в името на власта на Б. Борисов профука “Южен поток” и възможноста да печели милиарди долари за транзита и само благодарение на стремежа на Газпром- Русия да доставя газ на Сърбия, Унгария и цялата южна Европа беше направен завоят на “Турски поток” през България за Сърбия. .

Но именно в този период (2016-2019 ) в света станаха няколко знакови събития, които не разбрани от българските власти и публични коментатори не само поставиха под въпрос неолибералния глобализъм като измениха рязко вектора на световната геополитика, но и изостриха рязко противостоенето между трима от главните глобални геополитически субекти – САЩ, Китай и Русия, поставяйки четвъртия потенциален субект ЕС в унизителното положение под ударите на мита и упреци, че живее като изгой за сметка на САЩ тепърва да заявява за своята самостойност и своята суверенност като Съюз.

Първо, един след друг се спукаха глобалистките проекти на Барак Обама за Транс-атлантическо търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ, по-точно ТНК на САЩ , така страстно пропагандирано както от десните либерали и всякакви безродници, така и от левите социалдемократи. Защото западните политици и компании разбраха, че освен военното НАТО САЩ искат да ги вкарат в кошарата и на икономическото НАТО. По това време Великобритания тръгна към своя Брекзит, благословен от кралица Елизавета II, въпреки вояжите на Б. Обама. Провали се безславно и Транс-тихоокеанското търговско споразумение, защото държавите на Азия виждаха ясно залеза на хищните САЩ и възхода на КНР. .

Второ, почувствал икономическата си и финансова мощ и правилноста на следваната през последните три и половина десетилетия стратегия на откритост и възход Китай, по идея на своя лидер и председател на ККП Си Дзинпин свика през лятото на 2017 г. над 100 лидери на държави от всички континенти и обяви като политическа инициатива /геостратегия възраждането на славния Копринен път от древноста като “Един път – Един Пояс”. Тази геостратегия като стратегия за цялостното развитие на КНР и на света до 2049 г. беше разгърната в доклада на 19-тия конгрес на ККП (октомври 2017 г.)

Трето, в същата тази 2017 г. победилият неочаквано за неолибералните глобалисти и всякакви “исти” през 2016 г. за 45-ти президент на САЩ Доналд Тръмп ( нещо, което предсказах в статията “Трусове във власта” в края на 2015 г.) , макар и под пресинга на доминирания от демократите Конгрес на САЩ и обвиняван за връзки с Русия публикува новата доктрина за Стратегическата сигурност на САЩ , където на много места сочеше като главни врагове на САЩ именно Китай и Русия, следвани от Иран. С други думи, главните врагове, които поставят под съмение и заплашват глобалното лидерство на САЩ. ( Всичко това е анализирано в книгата ми”Пътят на Китай в 21 век”).

Лайтмотивът на цялата предизборна кампания на Д. Тръм, заложен и в Националната стратегия за безопасност на САЩ беше “makeAmericafirst( grait) again” ! и беше ясно, че той ще го следва без да се съобразява с проектите на Б. Обама и предишната президентска администрация. Всъщност това беше необходимо на Финансовия олигархат, който без да шуми публично го подкрепи.

Още в предизборната си кампания Д. Тръмп заплашваше Китай със санкции в търговията, защото САЩ всяка година отчшитаха по 250- 350 млрд долара отрицателно салдо. И 2018 Д. Тръмп започна своята търговска война с КНР налагайки мита за около 300 млрд дол за импортните китайски стоки. Китай отговори по-меко, налагайки мита за около 60 млрд стоки от САЩ като в същото време забрани износ за САЩ на цяла редица редки метали, използвани в електронната индустрия на САЩ. Голяма част от произвеждащите стоки за САЩ компании бяха американски. Така че на този първи етап от Търговската война отново губещи бяха САЩ.

Всичко това САЩ, т.е. Д. Тръмп правеше в разрез с принципите на СТО , гарантиращи свободна търговия. Така от военните полета и политическите структури Хаосът управляем премина в сферата на световните търговски отношения. За да е пълна картината в този аспект Д. Тръмп наложи мита и върху цяла редица стоки от ЕС, т.е на т.нар. приятелски страни като не пропусна да им напомни да увеличат вноските за НАТО ДО 2%.

Политиката на САЩ по разгръщане на областите на управляемия хаос продължи с отказа на Д. Тръмп да подкрепи Договора за климата и започна едногодишна процедура за излизане на САЩ от клаузите за намаляване на емисиите за замърсяване на въздуха при непрекъснато нарастване на средногодишите температури.

Драстично и за страх на европейците администрацията на Д. Тръмп излезе от Договорите с Русия за съкращаване и ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег на действие, обвинявайки Русия. Русия предупреди и САЩ и ЕС за последствията от този акт, но също прекрати участието си като страна.

За да бъде по-пълна картината в тази област не трябва да се забравя, че още в началото на своя мандат Д.Тръмп се оттегли от съглашението на 6-те за мониторинга над ядрената програма на Иран.

Заявил за намерението да изтегли американските войски от Афтанистан и Ирак, където за десетилетията те успяха само да ликвидират Осама бин Ладен, но за сметка на това производството на опиум в Афганистан от 26% нарастна на 96%, а в Ирак вместо “Ал Кайда” се пръкна още по-страшната и масова терористична структура “Ислямска държава” Д. Тръмп не пропусна да удари Иран, ликвидирайки с безпилотен дрон ген. Касем Сюлеймани – човекът, който ръководеше не само Гвардията за защита на ислямската революция, но и огромната мрежа от шиитски милиции и бойци срещу терористите от “Ислямска държава” и техните покровители и инструктори от САЩ, Саудитска Арабия и Израел.

Продължавайки да “управлява хаоса”Д. Тръмп и хората от Държавния департамент, ЦРУ и Пентагона определено вече променяха и тактиката при реализацията на своята глобална стратегия както към Евразия ( главно Китай, Русия и Иран), така и към Европа ( ЕС).Това вече не беше старата глобална тактика на демократите на Б. Обама, а локална с удари по определени ключови цели с влияние и въздействие въху мрежата на определен регион и върху глобалната мрежа.

Ударът върху Иран чрез убийството на ген К. Сюлеймани последвал след серия от различни провокации и опипвания на “слабото звено” в оформилата се “тройка” в Сирия и на други места ( Русия, Китай и Иран) беше впечатляваща интродукция към реализацията на по-широки и мащабни удари към главните врагове на САЩ в Евразия. И Той не закъсня. Той вече беше нанесен тайно и коварно.- Епидемията с КОРОНА ВИРУСА В Ухан – Китай.Както става известно първите болни от странния вирус предизвикващ двустранна пневмония, са започнали да се приемат в болниците на 11 млн град-център на провинция Хубей Ухан още през декември 2019 г., а януари и февруари епидемията вече върлуваше заразявайки бързо стотици и хиляди и взимаше първите жертви главно възрастни хора. Ухан е мощен индустриален център на автомобилната индустрия и новото поколение електроника – 5G.След официалните съобщения на КНР веднага започнаха догадките и спекулациите за природата на вируса и бързото му шествие. Властите в КНР предприеха бързо мерки за ограничаване на разпространението на болеста със затваряне на града и строга карантина на заболелите, както и строителство на специални инфекциозни болници и изследване природата на вируса.

Разбира се, веднага влязоха в действие в публичните световни медии и мрежите теории, че вирусът е от змии и прилепи, както и разни морски дарове , които се продавали на пазара в Ухан; Други пък “интеликрати” обвиниха китайското правителство, че чрез предизвиканата паника от този “естествен” вирус и логичното обезценяване на акциите на компаниите работещи в тази провинция не иска да изплаща дивиденти; Трети видяха зловещата роля на тези китайски 5G, с които КНР изпревари САЩ; Четвърти пък примитивни русофоби обвиниха Русия. Вероятно ще ескумират някое изказване на Ванга? И т.н.и т.н... Безкрайна е човешката глупост и злоба... А страхът на останалите расте също като разпространението на вируса експоненциално...

Междувременно вирусът плъзна в целия свят. След Китай най-силно беше ударена Италия, която даже изпревари Китай по броя на починалите от коронавируса следва я Испания и засега в по-малка степен останалите държави в Европа, Северна Америка и даже Африка. Настъпи ГЛОБАЛЕН ХАОС. Десетки държави затвориха границите си като блокираха десетки хиляди туристи от други страни. Голяма част от държавите се оказаха неподготвени за пандемията, сред които Бълтария е една от водещите по недостиг на болници, медицински персонал, необходими средства за дезинфекция и защитни облекла.

На фона на хаоса в държавите нагнетяван от подконтролните медии, свързан с разпространението на епидемията се раздвижиха и стават някои други процеси в световната система. Много тясно свързано с падането на цените на въглеводородите/енергийните ресурси/нефта и газа върви и намаляването на ролята на американския долар и отношението му към другите световни валути –главно юан и евро, нарастващата дългова криза на САЩ и поведението на ФРС и водещите фондови борси . Не на последно място привлича вниманието поведението на Пентагона и плановото реализиране на учението на НАТО – ЕВРОПЕЙСКИ ЩИТ 2020, за което вече в ЕВРОПА в разгара на епидемията дебаркираха 30 000 американски войници с 14000 единици бойна лека и главно тежка техника, които се разполагат в източните прифронтови за Русия държави членки на НАТО.

За всички тези събития и процеси са написани стотици статии и мнения и споменаването им тук е само, за да се видят стъпките, ходовете на инструментите на Финансовия олигархат( Президента на САЩ, ЦРУ, Пентагона ) в управлението на Глобалния хаос, настъпил през последните години в световната система, разглеждана от Зб. Бжежински след края на “Судената война” като “Глобална шахматна дъска”, както и ходовете на другите “глобални” и също регионални играчи със свои интереси, които фамозният геополитик не беше отчел в своята геостратегия. В онези години на неолибералната еуфория на Капитала може би не е счел това за необходимо, но днес това е недопустимо. Въпреки невероятните напъни на Финансовия олигархат за утвърждаване на еднополярен свят под егидата, хегемонията на САЩ, получили видимо изражение в политиката и поведението на неговите инструменти това не стана. Нещо повече, голяма част от народите в лицето на своите лидери не само, че се противопоставиха, показвайки невежеството на тези планове и стратегии, но и създадоха и създават куп проблеми на Олигархата.

Кратък разбор на ситуацията днес на “Голямата шахматна дъска”:

Първо, след изследване на природата на Коронавируса – Covrd 19 вече никой не вярва на естествения, от природата характер на вируса. Китай и Ухан с неговия пазар , змии и прилепи са съществували хилядолетия, но никога не е имало такива епидемии, защото китайците за разлика от индийците и нас европейците всичко записват в хроники.

Второ, мнението на водещи учени вирусолози от Китай, Япония, Великобритания, Русия и др. е категорично, че това е култивиран изкуствено вирус- поливалентен с четири белтъка, при това постоянно мутиращ. . Такива вируси не съществуват и не възникват естествено. Казано директно налице е боен вирус като средство за бактериологична война. Постоянното повтаряне на Д.Тръмп в неговия Twitter за “китайския вирус”е част от неговата антикитайска реторика от 2016г., която сега в 2020 в навечерието на новите избори – ноември непрекъснато се увеличава.

Трето, разследванията на китайските власти и мнението на отговорни лица е, че Коронавируса е изпуснат вероятно от американски военни по време на съвместните военни учения в Ухан през Октомври 2019 г. Съмнително беше поведението и на британски специалисти от биолабораториите на Порт Даун от Солсбъри, (където бяха “уж отровени” с “Новичок”Скрипалите ), които в разгара на епидемията в Китай изнесоха разни контейнери от Ухан. Навежда на следа и признанието на американски разузнавач за експериментите с подобни вируси върху хора в Fort Detrick- база ва ЦРУ в САЩ.Тъй като няма категорични твърдения, опрени на реални факти засега само ще попитаме “Кой имаше интерес да удари Китай в този момент?”. Надявам се, че човечеството не е забравило, че в започналата търговска война на Д. Тръмп с Китай беше завършил само първия етап. Предстоеше заключителния, решаващия за съгласуване на правилата и квотите на двустранна основа. На този принцип Д. Тръм беще тръгнал да урежда всичките отношения на САЩ в световната система, пренебрегвайки правилата на международните организации. И въпросът е”Кой имаше интерес Китай да е отслабен и да отстъпи? Отговорът по англосаксонски е ясен: Нighly likely ( С висока степен на вероятност) USA-САЩ!

Четвърто, в разгара на епидемията в Ухан собствениците на много западни компании, изпаднали в паника свалиха акциите и ги разпродадоха на безценица. Така ударът на либералния Запад се върна като рикошет. Китайските бизснемени и държавата обаче не изкупиха базираните в провинция Хубей американски компании, някои от големите ТНК , които не послушаха съвета на Д. Тръмп и останаха в КНР, тъй като се бяха специализирали в производство на стоки за американския пазар. В същото време в големите градове на самите САЩ подклаждана от медиите и от пренебрежителното отношение на Д. Тръмп към “китайския вирус” настъпи паника в търсене и закупуване на стоки от “първа необходимост” – дезифектанти, маски, ръкавици и .. прословутата тоалетна хартия, които бързо свършиха в големите магазини и хипермаркети, докато в Чайнатаун- кварталите с китайци магазините бяха затрупани от стоки...

Пето, в дните и седмиците, в които контролираните масмедии на либералния капитализъм раздухваха паниката за коронавируса и допълнително усилваха хаоса от безсмислените ходове на васалните на Империята управници, в света след серия непродуктивни преговори между Русия и ОПЕК- главно Саудитска Арабия Русия рязко намали до 40% цената на експортираните огромни количества въглеводороди / нефт и газ в Европа и Азия, дори в самите САЩ. Заедно с това Русия решително премина към плащанията в юани и евро. Цената на високото качество нефт –Brent бързо падна от 60 дол. за барел до 25 дол. Това силно удари по цените на американските шистови нефт и газ и много от компаниите започнаха да фалират под тежеста на огромните кредитни задължения. По такъв начин Америка, която беше станала най-големия производител и експортьор на шистов газ и нефт трябваше да се спасява. В тази ситуация Русия, както заявиха ръководни фигури, явно беше се подготвила добре със своите резерви и добиви, (не както в 80-те г.) за да издържи дълго при цени 25 дол. за барел.

Шесто, ако читателите си спомнят казаното по-горе и преди в мои публикации падането на цените на нефта и прехода в плащанията към други силни валути, а не в долари е силен удар към самия долар. Затова с падането на цените на нефта и газа се срина и пазарът на ценни книжа на големите фондови борси като NASDAQ и DOWJONES и достигна ниските нива от 2008 г. – 12%. В тази ситуация сърцето на Финансовия олигархат – ФРС ( Федералната резервна система) пусна ( напечата) още 1 трл. и 300 мрд нови долари. Така дългът на държавата САЩ премина рекордните 23 трл. дол. !!! Не беше забелязано желание да се купуват тези книжа. Напротив, много гледаха как да се отърват от тях.

Можем определено да говорим, че ситуацията въпреки активността на Майк Помпео и другите верни на Д. Тръмп чиновници излезе из под контрол. Глобалният хаос вече не дава признаци, че някой го направлява. Затова влиза в действие последният инструмент на Финансовия олигархат, който някога в началото на 90-те г. на ХХ в. американски геополитици нарекоха “железния юмрук”-армията на САЩ и призоваваха Пентагона след Макдоналсите да бъдат готови с “Мak’Дугласите... Готви се “Европейски щит 2020”. Русия и Китай внимателно следят и са готови за отговор. Иран също очаква. Може би ( high light ) пак той ще бъде ударен с прословутите “Айджес”с ВКГУ (внезапен конвенционале глобален удар ), при който да бъде унищожено висшето му ръководство и центровете за ядрени изследвания, за да склони да слуша. Едва ли Д. Тръмп ще се реши на ядрен удар. Добре е, че вече Б. Нетаняху не е премиер на Израел.

Казано накратко - повече от ясно е, че Глобалният хаос вече е неуправляем и е време народите да поемат съдбата си в своите ръце!

В разгара на епидемията, паниката и хаоса в световната система В.Путин призова ръководителите на ядрените държави за обсъждане и изработване на нов Договор за ракетите с малък и среден обсег на действие.

В този дух е добре да се свика сесия на Генералната асамблея на ООН, която да утвърди като нови членове на Съвета за безопасност Индия и Бразилия, а също Германия и Япония, приключвайки статуса им на окупирани държави.

Време е главите на всички световни и големи религии и конфесии да се събудят от летаргията и да свикат свой световен Събор и объдят и изработят Кодекс за спасение на човешкия род!

И не като последно, повече от ясно и наложително е да се изработи на един Самит на всички министри на финансите и учени финансисти решение за Единна световна валута ( така както бяха изработини единни мерки за растояние, тежест, температура на човешкото тяло и атмосферата), която ще има имена на всички езици – WORLD, WELT, MONDE, МИР и т.н и ще се съхранява в една действително световна банка, с която валута националвите валути постоянно ще се сравняват.

Независимо от ширещите се безпросветност, глупост и всякакви форми на извратеност и дебилизъм сред всички народи човечеството може само да поеме своята съдба и с разума, волята и труда си да води битката за своето бъдеще! Цивилизацията е достатъчно зряла да се управлява сама, а не от някой.

 

Станете почитател на Класа