Трудните задачи пред МВР

Спецзвеното за борба с организираната престъпност отново ще се превърне в самостоятелна структура и ще върне добре познатото си име – ГДБОП. Това обяви вчера вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. С което още веднъж стана ясно, че новото правителство подхожда към проблемите на страната с голям хъс и желание за работа. Именно слабата ефективност в борбата с организираната престъпност е едно от нещата, заради които Брюксел най-много ни критикува.
За съжаление обаче историята многократно е доказвала, че добрите намерения често си остават такива само на хартия. Реформите винаги са трудна задача, особено когато се провеждат в консервативна система като МВР и когато срещу тях е изправена добре смазаната машина на организираната престъпност.
Затова и промените в политиката на вътрешната сигурност този път трябва да бъдат максимално отговорни и сериозни. Смяната на името на дадена структура е крачка напред, но истинските промени тепърва предстоят. А те трябва да са много по-значими, за да видим и по-сериозен ефект от борбата срещу престъпността.

Станете почитател на Класа