Закони за смет

Новият парламент ще се заеме с цялостна ревизия на наказателното законодателство в съответствие с препоръките от Брюксел. Реформите обаче ще отнемат време, предупреди пред „Класа“ председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Освен в наказателната сфера депутати се готвят да приемат и нови закони за средното образование и се колебаят дали да приемат отлежаващия закон за младежта. Така закони и проектозакони, които породиха сериозни дискусии в обществото, отиват в кошчето.
Тенденцията „Закони за смет“ у нас се проявява твърде често и пикът й по обясними причини идва с всяка нова власт. Въпреки че управниците най-много обичат думата „приемственост“, те задължително ревизират работата на предшествениците си. Факт е, че новата ситуация изисква и нови закони. Но е факт също така, че в някои стари европейски демокрации има дълголетни закони, чиято актуалност никой не си помисля да оспорва.
Законотворците у нас добре знаят, че законите нито започват, нито свършват с тях. Единственото, за което трябва да се борят, е да не създават еднодневки, които бързо да попадат в сметта. Защото единствените, които биха могли да имат полза от това, са хората, които заобикалят законите.

Станете почитател на Класа