Усвоени са само 3% от бюджета на програма „Конкурентоспособност“

Само 3% от бюджета на оперативна програма „Конкурентоспособност“ е усвоен до момента, въпреки че изтече една трета от периода на действие на мярката. Това съобщи вчера икономическият министър Трайчо Трайков. Засега той върна от почивка чиновниците, които отговарят за „Конкурентоспособност“.
Иначе програмата си поставя амбициозните цели за „Укрепване на международните пазарни позиции на българската икономика“, „Подкрепа за успешното представяне на българските предприятия на международните пазари“, „Популяризиране на България като инвестиционна дестинация“, „Подкрепа за създаване на технологични паркове“... Всички тези мерки са прилежно изложени в сайта на икономическото министерство. Логично е чрез тях да се помогне на фирмите, особено в условията на намалели поръчки за предприятията, свиване на редица сектори и неизвестността пред реалния бизнес.
Засега реалността е съвсем друга. На практика се оказва, че дори наръчниците, чрез които кандидатстването по програмата трябва да се улеснява, не са написани както трябва. Имало разминаване между документите на министерството и тези на предишния кабинет, твърди новият министър.
Тепърва ще видим какво ще стане с програмата. Именно през изминалия период от година и половина чиновниците трябваше да се активизират. Ясно е, че кризата едва ли ще чака да мине периодът на летните отпуски.

Станете почитател на Класа