Спешно да се промени и Законът за амнистията

Законът за амнистията, който беше приет на 26 март тази година, се оказа сериозна пречка прокуратурата да не може да си довърши три дела по злоупотреби с евросредства. Това заяви вчера Борислав Джамбазов, зам. градски прокурор. Законът, приет от 40-ото НС, гласи, че извършено умишлено престъпление до 1 юли 2008 г. или поради непредпазливост, което се наказва по действащия НК със затвор до 5 години, се амнистира. Единственото, което остава, е глоба до 5 хил. лв. Така „бизнесмени“, които са крали по програмите сериозни средства, ще се отърват с леки глоби.
Едва ли депутатите от предишния парламент не са били наясно какво точно приемат. Сред тях имаше доста юристи. Сегашните народни представители знаят за проблема, но поставят на първо място промените в НК и НПК.
Очевидно е, че наред с ремонта на наказателното право трябва и ремонт на амнистията. В противен случай пак ще попаднем във фокуса на вниманието на Брюксел, където са особено чувствителни към начина, по който се изразходват парите на европейските данъкоплатци. А докладът на ДАНС, който установи сериозни нарушения в изпълнението на програмата за селските райони, допълнително подсеща какво трябва да се направи. Сега и веднага.

Станете почитател на Класа