Омбудсманът като последна инстанция

Омбудсманът Гиньо Ганев свиква днес работна среща за лимитите върху дейността на болничните заведения. Ще присъстват синдикати, здравни мениджъри, пациентски организации. Целта е да се види дали с ограничаване на клиничните пътеки не се нарушават правата на пациентите.
И преди кръглата маса може да кажем, че правата на гражданите се нарушават. Не е логично да си болен, а личният лекар да не ти дава направление, за да разбереш диагнозата си с мотива, че лимитът на клиничните пътеки е изчерпан.
Не може и здравната каса безкрайно да се оправдава, че въвежда тези ограничения заради бюджета си, защото от всичко това страдат пациентите. Очевидно е, че има нещо сбъркано.
Със сигурност констатациите от поредната инициатива на омбудсмана ще бъдат в тази посока. А рецептите за решаване на проблема ги дават експертите в здравната област от години. Трябва сериозна реформа, която да определи колко болнични заведения да останат, как да се финансират и по какъв начин да бъдат защитени правата на пациентите. Така че българите сами да пожелаят да се осигуряват, а не с всяка изминала година да си прекъсват вноските с мотива, че и без това трябва да плащат за по-добро обслужване.

Станете почитател на Класа