Фиш или акт? Все едно - нали си се провинил!

За последните две години 200 хиляди шофьори у нас са получавали незаконни актове заради леки нарушения, сочат данните на неправителствена организация.Причината била, че за малки нарушения се пишат фишове, а не се налага административно наказание.
В тази теза обаче има две сериозни дупки. Първо, в закона за пътищата никъде не е описано кое е леко нарушение и кое – тежко. Второто, което е и по-важно, е, че за да получиш фиш, значи си нарушил правилата, а може да си застрашил и нечий живот. Ясно е, че у нас законите се пишат, за да се нарушават. Но да защитаваме нарушителите на закона, че не им налагали само глоба, ами им вземали и талона, това вече е малко прекалено.
Друг е въпросът, че и в КАТ не са прави, защото европейските директиви ги задължават да издават повече фишове, а не актове, като така се улеснява работата на администрацията. Да не говорим, че зад тези 200 хиляди неиздадени фиша може да стоят още 300 хиляди рушвета, получени на пътя веднага след като униформеният е попитал: “И сега какво ще правим?“ Примери в тази посока – колкото щеш.
И никой засега не е предложил някаква действена конструктивна идея за това, как да се спре тази корупция. Появи се обаче друго предложение – да се удължи жълтият сигнал с 3 секунди. Дали целта за това не е да се пишат повече фишове за „леки нарушения“, или просто прозападното виждане за светофарите навлиза и у нас.

Станете почитател на Класа