ГЕРБ съзира Цветанов и лобизъм зад критиките на двамата сенатори

ГЕРБ съзира Цветанов и лобизъм зад критиките на двамата сенатори
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.03.2021
  • Share:

„Истинските контакти между България и САЩ не се съдържат в една набързо писана на коляно позиция, от която можем да твърдим или по-скоро може да зададем въпроса дали не лъха на лобизъм, който идва по линия на различни републиканци за България, хора, върнали се наскоро от своето трансатлантическо пътешествие". Това коментира Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи и лидер на младежката структура на ГЕРБ, съобщава бТВ.

 

 

Лична позиция на американски сенатори, която може да е плод на лобизъм и която се използва от президента Румен Радев, за да петни имиджа на България в световен план – така ГЕРБ реагира на критиките на председателя на Комисията по външна политика към Сената на САЩ Боб Менендес, който в съвместен текст с републиканеца Джеймс Риш предупреди, че корупцията, политизираната съдебна система и несвободните медии застрашават отношенията между Вашингтон и София.

 

Темата влезе в дневния ред, след като президентът Румен Радев коментира позицията пред журналисти по-рано днес.

Още в началото на брифинга в централата на ГЕРБ зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев и кандидат-депутатът Даниел Митов заявиха, че позицията е в личните профили на сенаторите и не обвързва по никакъв начин нито комисията, нито Сената. Георгиев остави без отговор въпроса защо тя е и на сайта на комисията.

 

„Истинските контакти между България и САЩ не се съдържат в една набързо писана на коляно позиция, от която можем да твърдим или по-скоро може да зададем въпроса дали не лъха на лобизъм, който идва по линия на различни републиканци за България („Републиканци за България“ е партията на бившия Втори в ГЕРБ Цветан Цветанов – б.р.), хора, върнали се наскоро от своето трансатлантическо пътешествие (Цветанов отговаря и на този критерий – б.р.). Стратегическият диалог, основните приоритети, к поставихме в нашите отношения – енергетика, икономика, върховенство на правото, отбрана: това е същността, ценностната диалогичност, която съществува между България и САЩ. Тя се скрепи от неколкократните посещения на премиера Борисов във Вашингтон, неговото присъствие в кабинетите на 2 американски президенти, от неговите срещи с държавния секретар Помпео, държавния секретар Кели, с посещенията на официална американска администрация в София“, категоричен беше Георг Георгиев.

 

Даниел Митов добави: „Аз смея да твърдя, че човек като президента Радев, който нито веднъж не е бил канен на посещение в САЩ, който не познава институционалните отношения в САЩ, едва ли е в правото си да прави коментари“.

Според Георг Георгиев президентът „лъже изключително нагло и безцеремонно“, като определя личната позиция на сенаторите като позиция на институцията. Той запита на чия страна в предизборната кампания се е включил държавният глава, като спомена и „хора, които са зад граница в топлите страни“.

 

Даниел Митов коментира, че отдавна не е имало посещение на американски конгресмени и сенатори у нас, а е важно да има такива, за да могат задокеанските политици да се запознаят с постиженията на нашата страна, съобщава още бТВ.

Станете почитател на Класа