Открито писмо Волгин, вие, българин ли сте?

Открито писмо Волгин, вие, българин ли сте?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.09.2022
  • Share:

Другарю / Товарищ Пьотр Волгин,

 

изглежда, че познавате българската история само от времето на комунистическата цензура, когато съветският гражданин и Ваш идол Георгий Михайлович Димитров произнесе една  невероятно глупава фраза  за дружбата ни с една държава, която, спорен него, била необходима като "слънцето и въздуха за всяко живо същество".  Сигурно е имал пред вид всички живи организми у нас - дори и животните?!

 

 

Та тази нелепост  все  още стои на доста грозния паметник на окупатора Альоша в моя красив роден Русе. Надявам се, че някой ден, все пак, ще бъде разрушен. И на негово място ще имаме паметник на Аспарух или на Ботев, защото, за наш срам, в България в повечето градове нямаме такива. В съседна Румъния дори в селата има паметници на поета Михай Еминеску или на големите ми владетели. Затова пък, у нас има повече от 510 руски паметници! Да не говорим за руските топоними, за улиците и площадите с руски и съветски имена. Един български световен рекорд за Гинес! Та и главният ни храм в столицата, вместо да се казва Свети Кирил и Свети Методий, все още носи името на някакъв руски герой- завоевател, накрая приел…Исляма!

 

 

Но думата ми е за Вашето предаване по Българското национално радио / и аз като мнозина се чудя, защо още сте там?!/, в което под претекста за „друга гледна точка“, вие непрекъснато говорите неистини, хвалите Русия, изкривявате вече доказани факти от историята, както се правеше  у нас преди 1989, каните платени или „безкористни“ русофили, бивши ченгета, нападате злобно младите лидери от Промяната, свършили толкова много важни неща за разрушената ни България, при това за съвсем кратък срок, изобщо непрекъснато изкривявате истината, просто манипулирате! Много разчитате на по- възрастните радиослушатели, един електорат, част от който не е достатъчно информиран, заради все още цензурираните медии у нас. Така вие практически вредите на България, вече тръгнала по нов път.

 

 

Ето, например, вместо да говорите за ужаса в Украйна, за тази дивашка агресия, за огромните разрушения, за геноцида в Мариупол, Буча и на много други места, за намерението на Вампира от Кремъл да унищожи, да изтрие от картата на света една братска, славянска, християнска страна, да забрани красивия й език, който го дразнел – в лудостта си, дори да подпали света! При това не казвате, че там има огромно българско мнозинство, наши братя, част от които биват убивани от руснаците.

 

 

Вместо това  Вие по всички начини се опитвате да хвалите и да възвеличавате  тази ужасна имперска държава, която винаги е била наш враг, под маската на "освободител" , при това "двоен"!,  която и сега продължава да се гаври с нас, защото вече открихме своя истински път към цивилизования свят, към Европа, не към Азия и Сибир!

 

 

Да, другарю Волгин / извинете, но не мога да се обърна към Вас с европейското „господин“/, вместо да служите на Кремъл и неговата агресивна пропаганда, промила мозъците на няколко поколения българи, Вие ако бяхте истински български, а не кремълски журналист, сега – в следващите си предавания щяхте да поканите някой наш историк /българин, не и русофил, всъщност сред учените те вече не са толкова много/. Да стане дума, например, за нещо важно, за 75- годишнината от края на Окупацията на Съветската армия у нас, съсипала не само икономиката, но и бъдещето на страната ни, която преди 1944 г. е била определяна като „Швейцария на Балканите“, заради бързото си икономическо развитие, а после бавно запада. Да поговорите за поробителския руски план „Задунайская губерния Болгария“ от 1877 година / излязоха документите от архивите за него!/. За ролята на коварния Граф Игнатиев в убийството на Апостола. Да си припомним за това как всички велики българи като Ботев, Левски, Каравелов, Раковски, Захарий, Стамболов са разкрили коварната, разрушителна роля на Русия в живота на България, за огромните поражения от руската и съветската политика в нашия живот. През 1915 когато Русия бомбардира Варна и Добрич, дори Вазов, който преди това е писал за Русия, накрая разбира каква жестока и коварна държава е тя! Та дори и другарят Васил Коларов от Коминтерна през 1935 г. пише цяла книга за това как Русия съвсем не е искала да ни освободи, а под прикритието на войната от 1877- 1878 да станем нейна балканска провинция, това което съм сигурен е и Вашата тайна мечта!

 

 

Но не, Вие сте, наистина, Волгин, носите името на реката от „широка моя страна родная“, която днес иска отново да се разшири, та чак до Балтика, Полша и България! А безумният й вожд да стане втори Петър Първи или Сталин!

Жалко, че у нас, както никъде другаде по света, има все още лакеи, пардон, кадри на престъпния Кремъл, които пречат на страната ни, която най- сетне намери своя път и вече има млади и честни хора, които ще я поведат. Всъщност, Вие, българин ли сте? Та името  Ви е съвсем руско! Не се ли срамувате, ако наистина сте българин, да носите това име? То всъщност, доколкото ми е известно, е псевдоним, приет като израз на огромната ви любов към Русия, нали?!

Вашето присъствие в БНР вече е определено вредно за нова европейска България. По- добре ще е да отидете в Кремъл, в някоя руска медия със своята пламенна проруска реторика, изпълнена с неистини и лъжи! А може би знаете, че има и голяма подписка от интелигенцията срещу Вас! Ако имаше такава срещу мен, сигурно бих се засрамил и оттеглил…

 

П.П.  Интересно е защо г-н директорът на БНР, което се поддържа от нас,

българските данъкоплатци, допуска  подобно проруско и антибългарско присъствие като Вашето?

 

 

*Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на редакция  на Класа.бг

 

 

      

6 Без уважение:Огнян Стамболиев, журналист и преводач, ПЕН- БГ

 

 

Станете почитател на Класа