Българите не знаят какво е фалшива новина

Българите не знаят какво е фалшива новина
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    03.12.2017
  • Share:

Българите не знаят какво е фалшива новина. Това става ясно от проучване на ”Алфа Рисърч”.

 

„Фалшивите новини са само акцент от зависимостта или независимостта на медиите. Като важни резултати от това проучване аз бих отбелязала три факта. Факти, които същевременно са притеснителни. На първо място е зависимостта на медиите. Имаме само 10 % , които твърдят, че според тях медиите в България са напълно независими,45 процента смята,че те са изцяло зависими, останалите са някъде по средата", заяви Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ в телевизия BiT.

 

 

"Трябва да кажем,че този въпрос поне от няколко години е сериозно и във вниманието на европейското и обществено мнение. Когато говорим за усещане и за доверие, дефиницията е по-малко важна. Защото е по-важно по какъв начин хората се ориентират в едни или други реалности, а не винаги те се ориентират спрямо дефиницията", допълни Димитрова.

 

"Преди нашето проучване през 2016 година излиза едно голяма проучване на „Евробарометър“ за независимостта на медиите в европейски контекст. 58 процента от европейските граждани казват ,че медиите в техните страни не предоставят информация, която да е свободна от политически и икономически натиск", заяви още социологът.

Станете почитател на Класа