Американската психология – Дресиране на хора

Продължаваме изучаването на американското общество, психология и наука. Разглеждаме как американската психология влияе на човек? Бавно се приближаваме до развръзката.

Какво ще се случи, ако приложите американската психология към обществото?

Като се има предвид главният психолог на САЩ за всички времена и пространства на Скинър, би било престъпление да не се разглежда бащата основател на психологията на червеите на Уотсън.

През 1913 г. Джон Уотсън публикува „Библията“ на бихевиоризма/американската психология - „Психология. Възгледите на бихевиоризма“. Теорията, представена в книгата, той е приложил на практика. През 1920 г. той и любовницата му провеждат експеримента „Малкият Албърт“. По-късно той отгледа децата си според принципите на бихевиоризма. Нека видим какво се случва с него.

В „Малкия Албърт“ той провежда експеримент за пренасяне на страха чрез класическото обусловяване. Опитва се да предизвика изкуствена реакция на страх у 11-месечното дете „Албърт“.

На първия етап на детето са показани плъх, различни животни, маски, но няма реакция.

На втория етап, когато показват плъха, удрят с чук желязната плоча, предизвиквайки асоциация със силен, остър, неочакван звук. Плюс това, Уотсън лишава от възможност за компенсиране на страха - смучене на пръст за успокоение. Така уж се вдъхва у бебето реакция на страх.

Искат да премахнат страха от бебето, като стимулират пениса му. Но майката със скандал си прибира детето и реакцията на страха не е премахната.

До днес експериментът никога не е потвърден. Съдбата на „Албърт“ е неизвестна. Една от версиите е , че той е починал на шестгодишна възраст.

Този експеримент има за цел да потвърди тезата, че с помощта на бихевиоризма е възможно изкуствено „да се направи детето“. Тоест у него могат да се поставят определени нагласи още в детството и преди да порасне то да се направи специалист от всякакъв профил (лекар, търговец, адвокат, крадец), независимо от талантите, склонностите, генетичната предразположеност и способности.

Но после става още по-интересно. Експеримент в лаборатория е едно, всекидневният семеен живот е друго. Уотсън има деца от втората си съпруга Роза Райнер и започва да експериментира върху тях, като ги възпитава на принципите на бихевиоризма. Какво се получава от това? Това което трябва да се получи. Човешкият мозък е насочен към приспособяване и самосъхранение, но ако години наред се отнасяте към детето като към животно, неговите когнитивни процеси се нарушават поради неправилната образователна среда. Процесът на социализация е прекъснат. Аквариум без вода.

Синът му Уилям се самоубива през 1954 г. след множество опити, които се опитват да направят заедно с брат му.

Дъщерята на Уотсън, Мариета, въпреки успеха в актьорското майсторство, става обект на продължителна депресия и също така се опитва да се самоубие многократно. Тя ще стане основател и основен спонсор на Американската фондация за превенция на самоубийствата. Тя ще обвинява възпитанието на баща си за самоубийството на брат си и за депресията си.

Пренебрегването на майчините грижи, любовта на родителите, семейството, е активно подкрепяно от много бихевиористи, включително от Скинър.

След експеримента с Албърт, Уотсън със своята любовница - перверзната и богата Райнер, са уволнени и той навлиза в областта на рекламата. Прави впечатление, че те не са уволнени заради Албърт, а заради информация за секс изследвания.

Бихевиоризмът процъфтява в рекламата. Хамелеонът намери своя цвят. Уотсън развива бихевиоризма в тази област. В сферата на скритото въздействие върху обществото.

Как да накарате някой да си купи скъпа глупост? Трябва да точи лиги, трябва да се бие за правото да притежава този продукт. Стоката трябва да се превърне в престижен символ на успех, щастие, развита личност, креативност и т.н. Стимул-реакция. Светлината блясва – лигата потича. Дресировка. Дългосрочно монотонно обучение. И тогава можете да произвеждате всеки продукт според доказаната схема. Сложете нещо на потока. Обществото е обучено. Началото на дресировката, положено от Уотсън.

Седнете отново на дивана, запалете пура. И така - на сцената са най-успешните реклами от американския психолог.

1) Реклама на бебешката пудра на Джонсън. Пише - ако не използвате този прах, тогава ВАШЕТО дете определено ще се зарази и ще се разболее.

2) Той е първият, който кани известни личности да рекламират. Звездите създават положителна асоциация за даден продукт. Следователно, можете да продадете всичко.

3) Паста за зъби „Пебеко“. Рекламата убеждава жените да пушат, твърдейки, че тютюнопушенето повишава сексуалността. А пастата за зъби „Пебеко“ е чудесна добавка за цигарите, която допълнително засилва вашата сексуалност.

4) Поставя целия свят на наркотик - кафето. В рекламата на „Максуел Хаус“ той измисля „кафе-паузата“ - кофибрейк.

Въз основа на работата на Уотсън в рекламата, ще бъде разработена допълнителната многогодишна нечестива програма „Модификации на човешкото поведение“. За какво е и от кого се провежда и спонсорира, ще разкажа друг път.

Скинър, заедно с приятелите си бихевиористи, участва в написването на секретния доклад на ЦРУ на 319 страници „Промяна на образа на човека“, който изследва въздействието върху обществото на социокултурните тенденции като либертарианството, лявото либертарианство, либерализма, социализма, анархизма, комунизма, материализма, натуризма, мистицизма , хедонизма, духовността, екологизма, феминизма и много други.

В същото проучване участва и антропологът Маргарет „Елочка-людоедочка“ Мийд. По-късно тя ще участва в русофобската теория за пелените, а също така ще насърчава предбрачните връзки, безразборния секс и т.н. интересни неща.

319 страници изводи от подробно проучени реакции на обществото и индивида. Появяват се редица въпроси: кой спонсорира това? Какви експерименти са проведени върху обществото и ще бъдат ли провеждани и след това? За какви цели се спонсорира американската психология? Подгответе си защитните механизми, очаквайте продължение на калейдоскопа на американската психология.

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа