Арестуваха кмета на Несебър Николай Димитров за купуване на гласове, водят го под конвой в София

 

Освен за него, Цацаров поиска имунитетите на още четирима - двама кандидати за общински съветници от БСП за България, друг кандидат за същия пост от Движение 21, както и за кандидата за кмет на Свети Влас, издигнат също от Движение 21.

Кметът на Несебър Николай Димитров, който е кандидат за пореден мандат, вече е задържан, научи БТА от разследващи. Заедно с него в полицията в Несебър са били отведени още няколко човека.

Разследването срещу тях е за нарушаване на изборните права на гражданите. ЦИК уважи вчера искането на главния прокурор имунитетът на Николай Димитров да бъде свален, за да може да бъде разследван.

Освен за кмета на Несебър ЦИК удовлетвори искането на прокуратурата за задържане и на още двама участници в местния вот града.

Това са кандидатите за общински съветници от БСП Георги Георгиев и Петър Тодоров, които бяха съветници и в този мандат.

В Специализираната прокуратура има образувано досъдебно производство и срещу двама кандидати от партия "Движение 21", за които ЦИК също даде разрешение за арест. Това са кандидатът за общински съветник на формацията на Татяна Дончева - Константин Лефтеров, и кандидатът за кмет на Свети Влас Атанас Япаджиев.

Искането за арест на петимата идва след акцията в събота на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Несебър, при която бяха обискирани домовете на кмета на града, офисът на съпругата му, както и жилищата на кандидатите за общински съветници от БСП и кандидата за кмет на Свети Влас.

И през уикенда, и при искането за задържането на петимата от прокуратурата запазиха пълно мълчание. Разбра се единствено това, че обиските са във връзка със сигнали за купуване на гласове. Според членове на ЦИК прокуратурата е посочила като мотив "нарушаване политическите права на гражданите", като в искането са включени още около 7-8 имена на съучастници, които обаче не участват в изборите.

Очаква се днес арестуваните да бъдат трансферирани до София, където да им бъдат повдигнати обвинения от специализираната прокуратура. Ако прокуратурата настоява те да останат за постоянно зад решетките, то спецсъдът ще заседава най-вероятно в петък.

 

 

 

Станете почитател на Класа