Проучване: Болшинството жители на Източна Европа не харесват живота си след идването на «демокрацията»

Болшинството източноевропейци над 40 години в момента се чувстват по-малко сигурни, отколкото преди падането на Берлинската стена през 1989 г., пише The Guardian, позовавайки се на анкета на YouGov. В същото време, въпреки опасенията за демокрация в техните страни, жителите на Източна Европа вярват в силата на гражданското общество.

 

 

 

 

30 години след падането на Берлинската стена жителите на Източна Европа се страхуват за бъдещето на демокрацията, не се доверяват на правителствата на своите държави и на медиите, пише The Guardian.

Според проучване на британската компания YouGov от 51% до 61% от анкетираните в България, Чехия, Германия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия смятат, че демокрацията в техните страни е застрашена. Освен това по-голямата част от анкетираните са притеснени от свободата на словото, върховенството на закона и свободата на събранията в техните страни.

Две трети от анкетираните в България, повече от половината в Унгария и Румъния, както и една трета от анкетираните в Полша не вярват в честността и справедливостта на изборите.

Само по-малко от една четвърт от анкетираните над 40 години заявяват, че се чувстват по-сигурни днес, отколкото през 1989 г. Освен това мнозинството в България, Румъния и Унгария, както и малко по-малко от половината от анкетираните в Словакия, Полша, Германия и Чехия, считат, че се затрудняват да живеят така, както им сме иска, независимо от техния произход, етническа принадлежност или сексуалност ориентация.

Освен това по-голямата част от жителите в страните, в които е проведено проучването, признават, че вярват в силата на гражданското общество. Създателите на проучването откриват широка активност на гражданите, особено сред хората на възраст от 18 до 22 години, принадлежащи към т. нар. „Поколение Z“ и от 23 до 37 години.

Според авторите на изследването, наред с „дълбоката криза на доверие“, откриват „силен дух на несъгласие и готовност да хвърлят предизвикателство на тези, които са на власт“. Това особено силно се отнася за „поколението Z“.

„Те са достигнали пълнолетие в епохата след рецесията и имат забележителна способност за ефективно мобилизиране и ориентация в информационната среда. Те са уверени в себе си, чувстват, че могат да повлияят върху мащабни промени и демонстрират широко положително отношение към социалната справедливост “, отбелязват авторите на проучването.

Основният „двигател на положителните промени“ са младите жени, които са способни на състрадание и са по-толерантни от мъжете, пише The Guardian.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа