Фандъкова обеща нова система за таксуване, без повишение на билетите

Фандъкова обеща нова система за таксуване, без повишение на билетите
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    23.12.2019
  • Share:

Нова система за таксуване в градския транспорт до края на следващата година, без увеличение на цената на билета. Това обеща столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ. 

Фандъкова обясни, че има два варианта за изчисляване на цената на билетите в градския транспорт предвиждат от Столична община. До края на следващата година ще се плаща на изминато разстояние, тоест зониране на транспорта, или за определено време. До края на пролетта се очаква да заработи и част от третата линия на столичното метро.

На три етапа ще бъде пуснат третият лъч на метрото в столицата, съобщи още кметът.

"Първият етап от първите четири километра от Красно село до Кино "Одеон" ще бъде пуснат тази пролет и ще продължат тестовете на влаковете, веднага щом приключат, ще се пускат поетапно всички участъци."

Нощен градски транспорт ще има и следващата година, въпреки загубите за общината. Ще продължи и увеличението на заплатите на шофьорите, както и на други служители в общински дружества.

"Това, което залагаме ние от нашия бюджет, е увеличение на заплатите на медицинските сестри, които работят в детските ясли и градини и в училищните здрави кабинети", каза кметът на София.

От повишаване на част от данъците догодина общината очаква в бюджета на общината да влязат допълнително 38 млн. лева, като те ще отидат за инвестиции в кварталите, градския транспорт, паркове и градини.

За замърсяването на въздуха Фандъкова каза следното: "Въздухът, който дишаме, всъщност го правим ние, генерираме замърсяване и географското положение на града ни е такова, че в определени дни с температурни инверсии, всичко, което излъчваме, остава на ниски нива. Ние трябва да си помогнем като граждани, да променим част от навиците си, няма нужда в дни със замърсяване да палим камините си. Да зная, че е по-уютно, по-приятно, но в София има много камини и това са хора, които могат да си позволят да се отопляват на ток поне в дните с превишение", допълни тя.

Фандъкова коментира и водната криза в Перник и бе категорична, че столичната община не би могла да помогне, поради липса на технически възможности. През 2025 г. изтича концесионният договор на Софийска вода, който няма да бъде продължен, обяви Фандъкова.

 

Станете почитател на Класа