Прокуратурата ще поиска постоянно задържане за преподавателя от УНСС Петкан Илиев

Очаква се днес Софийска градска прокуратура да поиска постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” на преподавателя от Университета по национално и световно стопанство Петкан Илиев и помощника му Б.Т, съобщи агенция "Фокус". 49-годишният Илиев – главен асистент в катедра „Икономикс” в учебното заведение бе задържан през миналата седмица първоначално за 24 часа, а след това за още 72 часа.
Според разследващите срещу 500 лева студентите са получавали подпис, доказващ, че са присъствали на учебните занимания и могат да се явяват на изпит. Срещу 4000 лева е било гарантирано успешното преминаване на входните изпити при кандидатстване в университета, както и преминаването на редовните изпити в курса на обучение.
Схемата бе разкрита от Служители на дирекция “Противодействие на организираната и тежката престъпност” в Главна дирекция “Криминална полиция” съвместно с колегите им от Областната дирекция на полицията в Благоевград под ръководството на прокурор от Софийска градска прокуратура.
Групата се е занимавала с купуване на изпити, семестриални заверки срещу заплащане и явяване на кандидатстудентски изпити в УНСС от лица-дубльори на кандидат-студентите. Това е правено с неистински лични документи. Като организатори на престъпния механизъм са установени преподавателят от УНСС Петкан Илиев и посредникът Б.Т. (37 г.). В схемата участвали и посредници на по-ниски нива, които набирали студенти и кандидат-студенти, желаещи да се възползват от корупционната услуга. Проверят се данни за действията на престъпната група и в други висши учебни заведения.
Градският прокурор Николай Кокинов съобщи пред „Фокус”, че структурата е била добре разработена, като в нея е имало „помагачи”, които са осъществявали контактите. Наблюдаващ прокурор по делото е Ваня Илиева. По думите на Кокинов случаят се следи отдавна, като е изчакан е удобен момент, за да бъде реализирано делото.
От УНСС съобщиха, че ще окажат пълно съдействие на разследващите органи. Разпоредена е вътрешна проверка от ректора проф. Борислав Борисов. Пред „Фокус” проф. Борисов каза, че всички, замесени в случая, ще бъдат отстранени от университета.

/Агенция Фокус/

Станете почитател на Класа