„Ческе новини”: ЕС ще излезе с позиция за канадските визи за чехи през есента

Брюксел. Промяна в позицията на Европейския съюз спрямо Канада относно връщането на визови изисквания за чехи може да се очаква преди есента, заяви чешкият външен министър Ян Кохут, цитиран от електронното издание „Ческе новини”.
ЕС очаква анализ от Европейската комисия и Чехия е настояла той да бъде представен до септември.
„Това е първата ми възможност да информирам външните министри относно ситуацията, която възникна с въвеждането на канадски визи за чешки граждани”, заяви Кохут, който е на посещение в Брюксел за среща с колегите си от ЕС.

Агенция „Фокус” припомня:
След като през октомври 2007 г. Канада отмени визовите изисквания за Чехия, днес Отава отново въведе визи за чешки граждани на 14 юли т.г. Стъпката е продиктувана от наплива на чешки роми, които настояват за убежище в Канада, заявявайки за дискриминация и насилие срещу тях в Чехия.
„Визовият процес ще ни позволи да преценим, кой идва в Канада като законен посетител и кой вероятно се опитва да използва системата за бежанци, за прескочи миграционната опашка”, поясни канадският министър по имиграционните въпроси Джейсън Кени.
Освен за Чехия, новите изисквания влизат в сила и спрямо Мексико. Мексиканските граждани са тези подали най-много молби за бежански статут през 2008 година – 9400, които представляват около 25% от всички молби за бежански статут в Канада. 11% от тях са били одобрени.
Европейската комисия изрази съжаление относно въвеждането на визи от Канада за чешки граждани и призова за бързото им отменяне.
„Комисията съжалява, че Канада наложи визови изисквания за граждани на Чехия”, заяви говорител на ЕК.
„Очакваме мерките да бъдат временни и се надяваме, че безвизовото пътуване между ЕС и Канада ще бъде възстановено скоро”, допълни той.
Говорителят заяви, че ЕС няма незабавно да налага реципрочни мерки срещу канадски граждани и че се очаква официални лица от ЕК и Чехия да се срещнат в скоро време с представители на канадските власти.
В отговор чешкото правителство съобщи, че ще наложи визови ограничения за канадски дипломати в отговор на решението на Канада да изисква визи от чехи и че планира да привика за консултации канадския посланик.
Чешките и европейските закони не позволяват въвеждане на визи за канадци като цяло, заяви премиерът на Чехия Ян Фишер.

Информационна агенция "Фокус"

Станете почитател на Класа