Честваме Свети Валентин и Трифон Зарезан

Честваме Свети Валентин и Трифон Зарезан
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    14.02.2020
  • Share:

На 14 февруари отбелязваме деня на любовта и виното. Трифон Зарезан или Ден на лозаря е български народен празник в чест на свети Трифон. Празнува се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Свети Валентин се отбелязва от влюбените, които си изпращат поздравителни картички, бонбони сърчица.

 

Лозарския празник  е сред най-устойчивите, но и най-противоречиви и сложни по своята историческа същност обичаи в българския народен календар. Това е трудов обичай, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване.

Името на празника Свети Валетнин идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.

На този ден още през 14 век в Англия започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образът на крилатия Купидон. През 19 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички

Станете почитател на Класа