Защо спряха парите за българската ваксина срещу COVID-19?

Защо спряха парите за българската ваксина срещу COVID-19?
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    05.08.2020
  • Share:

Доц. д-р Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН коментира, че когато и да стане ваксината срещу коронавирус ще бъде патентована у нас, независимо че от Фонд "Научни изследвания" отказа финансиране на проекта. Той получи 94 точки от общо 100. Така проектът остана сред резервите. 

 

 

Доц. д-р Пенка Петрова каза пред БНТ, че са били нужни 300 000 лева финансиране за завършването на фаза 1 с клиничните изпитания. За българската ваксина ще помогне Института "Пастьор" във Франция. Оттам са заинтересовани, че проектът предвижда изготвянето на протеинова ваксина.

"Може да открие голям път за ваксините в бъдеще. Това е ваксина срещу голям брой коронавируси, не само срещу COVID-19. Няма да има нужда от реимунизация. Не можем да говорим за цена, тъй като прототипът още не е проверен", каза доц. Петрова.

Тя потвърди, че към момента 218 ваксини се разработват, 10 от тях са в много напреднал етап,а четири вече са във фаза три - проверка при доброволци. Учените обаче не очакват ваксината срещу коронавирус да е готова скоро.

"За безопасност ваксината трябва да бъде проверявана в течение на две години. Българската също. БАН започна още през март активни действия срещу пандемията. Проектът за ваксината беше част от цялото направление на БАН, но не получихме финансиране и за този проект, имаме само дарения", каза тя.

"Главният начин за финансиране е Фонд "Научни изследвания". По-добро би било едно целево финансиране за определени институти, болници или др."

Попитана за очаквана втора вълна на COVID-19, доц. Петрова каза:

"Това са евентуални прогнози. Ние не виждаме такива възможности. Броят на заразените намалява спрямо предходните седмици. Тенденцията е към ограничаване на инфекцията".

Станете почитател на Класа