Как да разпознаем фалшивите сайтове за търговия в интернет

Как да разпознаем фалшивите сайтове за търговия в интернет
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.03.2021
  • Share:

Много магазини все още са затворени и хората масово купуват в интернет. Пандемията предизвика бум на фалшивите сайтове за онлайн-търговия, предупреждават експертите.

Как да се ориентираме и за какво да внимаваме?

 

 

 

Албрехт Шнайдер обикновено проверява всичко много грижливо. В продължение на дни бившият лекар търсил в интернет подходящ инструмент за своята домашна работилница. Проучвал оферти, сравнявал модели и цени, докато накрая открил перфектния инструмент, но проявил известна непредпазливост. „Вече бях уморен, когато изведнъж се появи и времеви прозорец, в който трябваше да взема решение. Може би това допълнително ме постави под натиск. Като цяло сайтът правеше много професионално впечатление“, казва той.

 

Професионално направени са и повечето фалшиви сайтове за онлайн-търговия: те предлагат задължителните информации за данъчен номер, общи условия, отзиви на клиенти и т.н. На пръв поглед тези сайтове на измамници не могат да бъдат различени от истинските онлайн-магазини.

 

Белези, които показват, че нещо не е наред

 

Има обаче няколко неща, за които потребителите трябва да внимават, когато пазаруват в интернет. Например, ако цената на даден продукт е необичайно изгодна.

 

Албрехт Шнайдер обаче казва, че избраният от него уред бил с намалена цена, но не и крайно евтин. Платил с кредитна карта и дори получил потвърждение за поръчката.

 

Няколко дни по-късно у него се появили първите съмнения, след като не идвало никакво съобщение за това, че стоката е изпратена. Отново потърсил онлайн-магазина, но този път се натъкнал на предупреждение, че такъв търговец изобщо не съществува. Шнайдер се оказал жертва на фалшив сайт за онлайн-търговия.

 

И той не е единствен: в сравнение с миналата година драстично са зачестили оплакванията от фалшиви онлайн-магазини, казва Карола Елбрехт от Федералния съюз на потребителските централи в Германия. Над 1100 такива жалби са постъпили през 2020 година.

 

В пандемията голяма част от търговията се измести в интернет, съответен бум има и на фалшиви уебсайтове. „Най-лесният начин за потребителя е да зададе адреса на онлайн-магазина в някоя търсачка в интернет и да види какво ще открие за него - обща информация, отзиви на клиенти и т.н.“, съветва Оливер Хофман от криминалната служба на полицията в Щутгарт.

 

Как да избегнем финансови загуби

 

Това вероятно е щяло да помогне на Мартина Айнлофт да избегне финансови загуби. През декември тя поръчала в интернет фурна за печене, за която обаче платила не с кредитна карта, а превела авансово парите - 260 евро. След като не получила потвърждение за изпратена стока, тя се опитала да се обади на посочен телефон за връзка със сайта. Но такъв номер не съществувал. Тогава подала оплакване. Полицията успяла да хване посредника, който е трябвало да прехвърли парите в чужбина. Дали Айнлофт ще си получи парите обратно обаче е под въпрос, тъй като авансовите плащания е трудно да бъдат възстановени.

 

Точно на това залагат фалшивите онлайн-магазини. „Те подмамват клиентите с информация, че са възможни различни методи на плащане, но стигне ли се до самия паричен превод, изведнъж се оказва, че няма друга възможност освен за авансово плащане“, обяснява криминалният експерт Хофман. Натъкнат ли се на подобно нещо, клиентите е най-добре веднага да се откажат от покупката. Същото се отнася и до случаите, когато е посочена чуждестранна банкова сметка, допълва той.

Станете почитател на Класа