Йорданка Фандъкова: 3600 по-малко първокласници ще влязат в училищата тази година

Соня Стамболийска

С близо 3600 по-малко първокласници ще влязат в класните стаи тази учебна година. Това заяви вчера министърът на образованието, младежта и науката (МОМН) Йорданка Фандъкова. Тя обяви, че към момента близо 59 596 са записаните деца в първи клас в държавните, общинските и частните училища в страната. През учебната 2008 г.-2009 г. техният брой е бил 63 237.
„През последните години първокласниците намаляват и тази тенденция ще продължи и следващата година“, коментира Фандъкова. По думите й това ще пренасочи усилията на МОМН към задържането на децата в училище.
Образователният министър обясни, че 2667 училища ще стартират новата учебна година, която традиционно ще бъде открита в 9 часа сутринта. Това няма да се случи в две учебни заведения – началното училище „Найден Геров“ в област Габрово и основното училище „Христо Ботев“ в област Русе, заради липсата на ученици. Министър Фандъкова заяви, че ремонтите в повечето учебни заведения ще приключат до 15 септември освен в 53 училища в страната, където ще продължат и след началото на учебната година. Тя съобщи още, че е подписала вчера заповед за всички ангажименти, които имат директорите на училищата и детските градини, за да се осигури сигурността, животът и здравето на децата. От МОМН съобщиха още, че по информация към 3 септември 98% от заявените безплатни учебници от първи до седми клас са доставени до училищата. От понеделник, 14 септември, ще започне превеждането на средствата за диференцирано заплащане. По отношение на обединяването на външното оценяване след 7 клас с приемните изпити от МОМН обявиха, че предлагат изпитът по български език и литература да бъде на 27 май, а по математика - на 31 май.

Станете почитател на Класа