ЕК приветства намеренията на българското правителство за борба с корупцията

Европейската Комисия приветства заявените от новото българско правителство намерения за справяне с корупцията и организираната престъпност, както и за преодоляване на слабостите в управлението на Еврофондовете, заяви по БНР говорителят на Комисията Марк Грей, като определи предстоящото посещение на премиера Бойко Борисов в Брюксел като много важно.
Сега от Кабинета се очаква да действа делово и по същество, подчерта говорителят. Според него властите у нас нямат нужда от 100 встъпителни дни. "Не мисля, че на дневен ред стои въпросът за необходимост от 100 дни - правителството много бързо и навреме разбра какво трябва да прави. Ние ясно сме казали какво смятаме, че трябва да свърши България по отношение на структурните реформи в икономиката и как ние можем да й помогнем - например в областта на енергетиката. Ясно е и какво трябва да бъде направено срещу корупцията и организираната престъпност, а също и как европейските пари могат най-бързо да стигнат до българските граждани. Правителството ви знае какво се очаква от него, затова не смятам, че ни е нужен "меден месец", преди сериозно да се заловим за работа", заяви Марк Грей.
Според председателя на Европейската Народна Партия Вилфред Мартенс възстановяването на взаимното доверие между България и европейските институции ще е трудно, но постижимо - с решителни действия от страна на кабинета. Мартенс каза, че ясната воля на правителството за реформи вече е довела до смекчаване на подхода на Европейската комисия към страната ни. "Това, което Европейската Комисия направи в понеделник - с размразяването на плащанията по САПАРД, вече е проява на по-мек подход към България. И според мен причина за него е убеждението, че нещата в България ще се променят след избора на ново мнозинство, решено да наложи промените, и след избора на ново правителство, посветено на реформите. Очаквам това смекчаване на подхода да продължи, стига господин Борисов и неговите министри да продължат с решителните си действия", заяви Мартенс.
Българският еврокомисар Меглена Кунева потвърди, че Брюксел дава на новия кабинет допълнителен кредит на доверие заради огромната обществена подкрепа, която имат у нас премиера и правителството. По думите й обаче този кредит трябва да бъде изплатен възможно най-бързо. 

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа