Борисов: Има умисъл в питането за фискалния резерв

Съзирам умисъл във въпроса на бившия финансов министър Пламен Орешарски, каза премиерът Бойко Борисов след откриване на разширение към детска градина в столичния квартал „Люлин“, предаде репортер на БГНЕС.
Ако друг депутат беше питал за фискалния резерв – дали от „Синята коалиция“, „Атака“, РЗС, ДПС – щях да приема питането в парламента за нормално. В случая пита Орешарски – този, който е извършил криминалното деяние, знаейки, че след като пита в парламента, Дянков трябва да отговори. „Вие нямате право да разсекретявате наши решения“ - цитира премиерът изказване на бившите управляващи. „Ми тогава – що питаш?“, каза Бойко Борисов. Според него по този начин се е целял провал на банковата система, както по време на Жан Виденов. Станишев и Орешарски играят не „ва банк“ /всичко на масата/, те искат след тях да има потоп. Преди седмица Станишев каза, че пипането на фискалния резерв е опасна игра, защо тогава той го е пипал, запита Борисов. Решенията за това са на моето бюро, ако още веднъж някой се обади, ще ги извадя. Вчера е имало среща между вицепремиера Симеон Дянков и управителя на БНБ Иван Искров – тази тема повече няма да се отваря.
Премиерът каза, че има предложения на Синята коалиция за ДАНС, които са много разумни. Това, което е изтекло /секретна информация от ДАНС/, то си е отишло, от тук нататък, да не се получава, каза Борисов. В понеделник ще ми кажат къде и как е бил теча, за да го заключим. Считам, че е хубаво да има служба, която да е по линията на контраразузнаването, борбата с тероризма, борбата с корупцията по високите етажи – тя да е интелигентната служба, а не да се шамаросват по канцелариите.
Главният прокурор Борис Велчев е казал, че им трябва време и не бива да бъдат пресирани, за да се разследва изтичането на секретна информация. Съобразявам се с това негово искане, каза Борисов. Когато могат, когато имат време – да го направят. Само искам да знаят, че те са също част от държавата. Когато ми броят на мен 100 дни, ... те вече години са на тези постове и трябва да са много по-критични към скоростта на работата си, не аз да бъда, обърна се премиерът към репортерите и присъстващите в двора на детската градина. Когато имат време, когато могат - дано е в рамките на нашия мандат, да се произнесат.
"Обидно е да се шамаросват вътре. Обидно е, че премиерът е знаел. Обидно е, че тогавашният председател на ДАНС – Петко Сертов е знаел, че по канцелариите се бият. Късмет са имали, че не са се застреляли. Защото – въоръжени хора, на такава възраст, на такива постове да си разменят шамари и крошета... Има неща, за които нямам обяснение и коментар", каза Бойко Борисов.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа