ГЕРБ питат КС за Истанбулската конвенция

ГЕРБ ще пита Конституционния съд за Истанбулската конвенция, съообщи Данаил Кирилов, цитиран от агенция "Фокус".

Председателят на правната комисия в парламента обяви, че тази сутрин парламентарната група на партията е решила да попитат 12-те висши съдии дали предизвикалата много спорове и скандали конвенция съответства на българската Конституция.

 

истанбулска конвенция, протест за истанбулската конвенция

 

БСП продължава да настоява за референдум, но с нов въпрос

 

Произнасянето на КС ще даде един водещ правен ориентир за обществения дебат, обяви Кирилов и обясни, че това до голяма степен щяло "да преодолее и негативната нагласа и спекулациите, които битували".

 

Същевременно обаче БСП са твърдо решени референдум да определи дали НС ще приеме и ратифицира конвенцията.

 

"Искам да разсея всякакво съмнение - никакво отстъпление от референдума за Истанбулската конвенция, а редакция на въпроса", заяви партийният лидер Корнелия Нинова.

 

"Мисля, че всеки момент ще бъде внесена редакцията на въпроса. Не се отказваме от идеята за референдум, подписите ги има. Редактираме само въпроса", заяви Корнелия Нинова.

 

"Знаем какво е мнението на повечето българи, излязоха и социологически проучвания, че повечето са против Истанбулската конвенция", аргументира се тя.

 

"Въпросът трябва да бъде зададен така, че отговорът да е 50% да. Законът за референдумите така е написан някога, че се изискват 50% плюс 1 да бъдат отговорите, за да бъде валиден", обясни още Нинова.

 

След редакцията въпроса, който БСП иска да бъде зададен на гражданите на Република България, звучи така:

 

"Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011г.?".

 

Червените веднага получиха критики за некоректно зададения въпрос. Новата версия обаче отговаря на законовите изисквания. В предишния си вариант той бе формулиран така: "За" или "против" сте ратификацията на Истанбулската конвенция.

Станете почитател на Класа