Източници от ДАНС : Порожанов е махнат заради разпита му в прокуратурата

Бившият земеделски министър Румен Порожанов е махнат заради разпита му в прокуратурата, а не заради скандалите около къщите за гости и закупуването на евтин имот преди много години. Това съобщиха за Фрог нюз източници от ДАНС.

Според тях, събраните данни за дейността на Порожанов от времето, когато е бил шеф на ДФ „Земеделие“ в момента отлежават на конкретно прокурорско бюро. „Очаква се становище дали има събрани доказателства за извършено престъпление. Ако резултатът е положителен, не е изключено да се стигне до повдигане на обвинения“, допълниха от родното ФБР. Според източниците ни, напълно възможно е подобни действия да бъдат парирани от политическа намеса на най-високо ниво.

 

.


Припомняме ви, че на 9 май т. г. спецпрокуратурата в продължение на близо час разпитва Порожанов заради разследването срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреба с евросредства. Разпитът на Порожанов беше в качеството му на шеф на Държавен фонд „Земеделие“, когато хората около Миню Стайков, според твърденията на прокуратурата, са кандидатствали за около 20 млн. лв. по две европейски програми - Програмата за развитие на селските райони и тази за компенсиране на лозя. Пред прокуратурата настоящият министър трябваше да изясни дали е упражняван фактически контрол върху отпуснатите по тези проекти пари.

Любопитното е, че след като излезе от разпита, Порожанов почти веднага заяви по БНР, че е декларирал готовност пред премиера Бойко Борисов да подаде оставка, но при условие – само ако той му я поиска. „В момента, в който премиерът прецени, че по някакъв начин политически влияя, от гледна точка на един или друг казус, ще подам оставка“, каза той и уточни относно разследването: „По отношение на проверките - всяко едно нещо, аз нямам никакви притеснения от гледна точка на това какво е правено“.

Той отрече да се познава със Стайков, но не уточни дали са възможни пропуски при проверките спрямо него от страна на ДФЗ, когато е бил директор.


Пет дни по-късно - на 14 май, оставката е факт. За нея чухме две различни тези. Румен Порожанов каза, че „не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството“, без да уточни коя от всички визира. Обяснението на Борисов пък бе свързано с това, че земеделският министър не е отстранил зам.-шефа на ДФЗ, замесен в скандала с къщите за гости.


Потвърждение, че оставката е свързана с резултата от разпита на Порожанов в спецпрокуратурата е и фактът, че в разгара на самия скандал с къщите за гости, Бойко Борисов каза на 8 май пред БТВ, че има доверие на министъра и не би искал да се раздели с него.

 

 

Екип на Фрог нюз

Станете почитател на Класа