Екатерина Захариева: В Северна Македония трябва да спрат да лъжат децата си!

Вчера се проведе се първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия с Република Северна Македония, създадена съгласно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави

Вчера се проведе се първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия с Република Северна Македония, създадена съгласно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Комисията трябва да прави всяка година, както е по договор - оценка на неговото изпълнение. Обсъдихме изпълнението във всички сфери.

Това заяви в предаването "Тази сутрин" по БТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Съвместната историческа комисия вече заседава повече от година. Има постигнат напредък по темите за св. св. Кирил и Методий, цар Самуил и др. Основното разковниче на проблемите със Северна Македония е личността на Гоце Делчев. Ние искаме единствено истината. Гоце Делчев много пъти е казвал и писал, че е българин. След 1944 година едно от най-голямото предателство на БКП спрямо България е отказа македонците да бъдат признати за българи. Това става под натиска на Сталин и Тито.

 

 

 

Точно тогава костите на Гоце Делчев са върнати в Македония и цялата теория за държавността на Македония се гради около Гоце Делчев. България няма никаква претенции за историята на Северна Македония след 1944 година, но те трябва да спрат да лъжат децата си и да ги възпитават във фалшив национализъм. Трудно е, но мисля, че вървим в правилна посока. След подписването на Договора за приятелство са направени много неща. В този договор има много ясни условия. Ние искаме тези условия да се спазват. Това, че Македония е започнала преговори с ЕС не е означава край. Аз винаги съм им казвала, че трябва да спазват условията и да пишат истината в учебниците. Никога не сме очаквали да бъде лесно, но в Македония трябва да кажат истината. Ние не искаме да променяме историята на Македония, а просто да се каже истината. Не може да се пишат лъжи в учебниците. Гоце Делчев се е писал, че е български революционен деец. Няма какво повече да коментираме. Ясно е, че е тази антибългарска кампания ще продължи, но ако македонците искат да бъдат в ЕС, първо трябва да бъдат европейци. Ние просто искаме да се казва истината", категорична беше Захариева.

"Аз не одобрявам оценката на Холандия. Проблемът е, че в момента Шенген не работи и за реформи в Шенген се говори отдавна. Ние работим и постигаме успехи в борбата с корупцията. Ние си знаем къде са проблемите ни и сме фокусирани върху тях. Няма нужда някой да ни ги казва отвън, за да се случва нещо. Г-жа Корнелия Нинова изговори много неверни неща. Този доклад беше за всички държави в ЕС и показваше къде още може да се положат усилия. Ние много добре знаем проблемите си и ги решаваме", разкри Екатерина Захариева.

"Дали ще има промени в кабинета и в ГЕРБ може да каже само премиерът Бойко Борисов. Промените в едно правителство и партия са нещо напълно нормално. Мисля, че сме близо до договорка за изтребителите F-16. Цената, която се споменава в медиите, не е крайната. Тепърва предстоят още преговори. Процедурата в САЩ е много по-различна отколкото в България. Българските летци заслужават най-доброто и аз съм убедена, че ще го получат", каза още външният министър.

"В България нямаме регистрирани бойци, които са се сражавали в Сирия или Ирак на страната на "Ислямска държава". Това, че ИД е разгромена не означава, че битката е спечелена. Всички трябва да бъдем много внимателни", коментира Захариева темата за вербувания от ИД 16-годишен ученик от Пловдив.

 

 

Станете почитател на Класа