Приемаме препоръките на България, отговори Зоран Заев на българския ултиматум

Приемаме препоръките на България, отговори Зоран Заев на българския ултиматум
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    01.10.2019
  • Share:

”Подписахме споразумение, в което се съгласихме, че имаме обща история и - разбира се, част от нашата история е уникална и за двете страни. В тази връзка вярвам, че комисиите ще намерят решение”.

Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев на пресконференция в отговор на въпрос за позицията на София за европейската интеграция на страната, предаде скопската телевизия „Канал 5“ .

„Комисията е експертна и предназначена да дефинира нещата. Нашите показания са да направим смели стъпки, стъпки, основани на факти и истина, а те са ясни и апелираме за решение. Вярвам, че не е достатъчно само нашата страна да има воля, такава трябва да има и от българската страна“, подчерта македонският премиер.

 

.

 

Заев изрази увереност, че тази глава от историята също ще бъде преодоляна и припомни, че досега са били разрешени спорните въпроси за четири исторически периода с шест или седем значими фигури.

„С договора показваме и политически съгласието си за сътрудничество с България и продължаваме в тази посока. Вярвам, че тази глава от историята, която се обсъжда, също ще бъде преодоляна. Нашата цел е да укрепим приятелството и добросъседството. Очаквам да се намери решение. България е един от най-силните ни поддръжници в ЕС и вярвам, че това ще бъде демонстрирано с решението за получаване на дата за преговори след 15 години статут на страна-кандидат. Вярвам, че няма нужда от притеснения, приемаме предупрежденията и препоръките, изпратени от България. Вече работим с комисиите, ще имаме срещи и ще постигнем крайната цел двете страни да бъдат доволни от постигането на това решение“, увери Заев.


„Фактите и истината, които съществуват, са ясни. Ние апелираме за решение. Не вярвам, че е достатъчно да има воля само от наша страна, но и от страна на България. Мисля, че е възможно бързо да се намери решение и понякога ние, политиците, трябва да оставим нещата на експертите “, каза Заев.

Преговорите на съвместната Комисия за исторически факти спряха при изясняване на историческата роля на Гоце Делчев и неговия етнически произход.

Станете почитател на Класа