Интригата повишава избирателната активност в неделя

Интригата повишава избирателната активност в неделя
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    24.10.2019
  • Share:

Заради интригата, която е налична не само в София, но и в доста други градове на страната, социолозите очакватпо-висока избирателна активност на предстоящите в неделя местни избори. Очакванията са на социолозитеПърван Симеонов и Румяна Коларова. Като цяло обаче ситуацията е трудна за прогнозиране, тъй като много от гражданите решават в момента.

И двамата, Симеонов и Коларова, отклониха въпрос дали победата, или загубата, изчислени по сбора на областни градове, може да се разглеждат като победа и съответно загуба на национално ниво и дали това би променило управлението на страната. 

Според Първан Симеонов за кого да гласуват решават в момента около 1/3 от софиянци.

Предизборната кампания е минала в два етапа, като във втория сблъсъците са станали от една страна по-ожесточени, но и от друга страна по-детайлни, което е положително изобщо за развитието й. Затова и Първан Симеонов я оценява като по-добра от предишните кампании, тъй като интересът на хората към детайла показва, че вече сме преминали на друго европейско ниво - не се впечатляваме, че нещо се прави, а се засягаме как се прави.

Румяна Коларова също отчете вниманието към детайлите като положително и разкритикува популисткото насаждане на мнението, че всяка една обществена поръчка е корумпирана.

По думите й това е корупция, която няма съдържание, а е нагласа, затова е априори корупцията е популизъм в действие. Според Коларова ако има балотаж в много населени места в България, това ще е добър резултат за българската демокрация.

Станете почитател на Класа