Политологът Стойчо Стойчев: ГЕРБ имат сериозни основания да се притесняват за балотажа

Отлив от Фандъкова действително има, но голяма част от тези 50 000 гласа не отидоха при Манолова, а при Бонев

Балотажът в София е хлъзгав, не е ясно кой ще го спечели, разликата между Фандъкова и Манолова ще бъде минимална. На балотажи в България се гласува основно анти-, а не про-, у нас омразата е много силен фактор.
Това заявява за „Студио Банкеръ“ политологът Стойчо Стойчев.

Отлив от Фандъкова действително има, но голяма част от тези 50 000 гласа не отидоха при Манолова, а при Бонев. ГЕРБ имат сериозни основания да се притесняват за следващата неделя, казва още той.

Хората, които са гласували за Борислав Игнатов няма да отидат да гласуват на балотажа за Мая Манолова и Йорданка Фандъкова, убеден е той.

По думите му, ако ГЕРБ успеят да мобилизират 200 000 души, какъвто е обичайният брой на електората им в София, ще успеят да спечелят на балотажа. 
Борисов е склонен да приеме някои изборни загуби, включително и в София, посочва Стойчев.

Манолова се отказа от червения цвят за някакъв белезникаво зелен, за да хвърли мостове към центъра и вдясно, но когато строиш мостове по този начин, едната подпора отива за сметка на другата.

Борис Бонев не взе гласове от „Демократична България“, градската десница се представи добре и взе максимума си.

Кандидатът на „Спаси София“ не тръгна с ДБ, защото е усетил, как някои хора искат да влязат в общинския съвет на негов гръб, коментира политологът.

"Радан Кънев е прав. Борис Бонев действително има по-добри шансове, отколкото Мая Манолова, ако е на балотаж. Би имал по-добър резултат. Много по-лесно един социалист би гласувал за Борис Бонев, отколкото един костовист за Мая Манолова. Борис Бонев е много по-смилаем за леви и десни, защото той самият се определя като млад човек с кауза и не е партийно обвързан", заяви той, като предрече, че в София кампанията ще е спокойна. 

В студиото беше и политолог от "Тренд" Атанас Стефанов: "Ключовото за балотажа е, че Мая Манолова не възбужда наказателния вот. Хората не я припознават като носител на промяната", каза Стефанов.

"В Пловдив битката също ще е интересна. Проучихме подробно въпроса с различните резултати, а именно, че Славчо Атанасов излезе втори, а през целия ден Дани Каназиева бе втора според екзитпола. Имало е злоумишлена намеса и вреда върху него", каза Стефанов.

Много хора не са отишли да гласуват на първи тур, но сега, като видят, че има опасност техният кандидат да загуби балотажа, ще стигнат до урните", смята още Стойчев.  


"При балотажите вече има умора от кампаниите, не се знае кое поведение печелившо", включи се Стойчев.

 

 

Станете почитател на Класа