Парламентът с извънредно заседание заради парите за НЗОК и пенсии през 2020 г.

Народното събрание ще заседава извънредно днес, за да гласува проектобюджетите за 2020 г. на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и държавното обществено осигуряване (ДОО) на първо четене.

 

НЗОК

 

В приходната част на бюджета се очаква да постъпят общо приходи и трансфери в размер на 4,744 млрд. лева, с 445,1 млн. повече от 2019 г. Милиард и 243 милиона ще отидат за лекарства и медицински изделия. 2,247 млрд. са заложените средства за болнична медицинска помощ. И по двете пера има увеличения - съответно със 126 млн. лева и с 245,8 млн. лева. За дентална помощ са предложени 179,8 млн. лв., с 12,8 млн. повече, отколкото през 2019 г.

Бюджетът е палиативен и поддържащ жизнените функции, но не и креативен - коментира председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров при представянето на проекта на съвместното заседание на здравната и бюджетната комисия в НС.

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев проектобюджетът задълбочава диспропорциите в разходите за болнична помощ и медикаменти, от една страна, и тези за здравна превенция. Сега съотношението е 8:1. Средното в ЕС е 2:1. С настоящия проектобюджет тази диспропорция се задълбочава, като разходите за болници и лекарства се увеличават с 12%, а за здравна превенция - средно със 7%.

От Българската търговско-промишлена палата също не подкрепиха проекта заради липсата на увеличен контрол при разходването на публичните средства и на електронно здравеопазване - две неща, за които настояват от Палатата.

От БСП също се обявиха против проекта с мотиви, сред които: не е налице намаляване на доплащанията; не е налице остойностяване на медицинските дейности, нито на труда на медицинските специалисти. Нигяр Джафер (ДПС) отбеляза, че липсва устойчиво решение на проблеми, като ниското заплащане на медицинските специалисти, липсата на перспектива пред общинските болници и рискът от фалита им. Тя заключи, че бюджет 2020 отново е бюджет на отдалечаваща се реформа.

Принципно подкрепят бюджета от зъболекарския съюз, които са доволни от увеличението на парите - въпросните 12,8 млн. лева отгоре ще позволят получаването на безплатни протези от пациентите над 65 г. От БЗС обаче искат по-адекватен бюджет 2021 г. по отношение лечението на пациентите над 18 г. Подкрепиха бюджета и от ПГ "Обединени патриоти".

 

ДОО

 

12,455 милиарда е бюджетът за държавното обществено осигуряване през 2020 г. 10,577 млрд. от тях (85%) ще отидат за изплащане на пенсии.

Бюджетът за догодина предвижда увеличение с 6,7% на пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 г., считано от 1 юли. Също оттогава и със същия процент се повишава минималната пенсия за стаж и възраст и социалната пенсия. Запазва се таванът на пенсиите на 1200 лв., както и минималният и максималният размер на обезщетението за безработица (от 9 лв. до 74,29 лв.).

Очаква се броят на пенсионерите през 2020 г. у нас да е около 2,137 млн. души. Средната пенсия ще достигне 412,28 лв. Номиналното нарастване е 8% при очакван среден размер на пенсията за 2019 г. от 381,74 лв.

Почти всички фондове на държавното обществено осигуряване остават на дефицит. Най-големият е във фонд "Пенсии" - 3,918 млрд. лева. Остава нерешен един от системните проблеми на социалното осигуряване - всички фондове, с изключения на малкия "Трудова злополука и професионално заболяване", са на дефицит, изтъкна Хасан Адемов (ДПС), който по тази причина отказа да подкрепи проектобюджета. Според него не са видими резултатите от реформата, започнала през 2016 г.

 

Станете почитател на Класа