Президентството: Само КС може да тълкува Конституцията, чакаме решението по делото

Гешев поставя въпроса кога може прокуратурата да започне наказателно производство срещу президента.

"След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува Конституцията".

Това заявиха от прессекретариата на държавния глава Румен Радев пред Епицентър.бг в отговор на образуването днес от КС дело във връзка с питане на главния прокурор що е "държавна измяна" и кога може прокуратурата да започне наказателно производство срещу президента.

 

Резултат с изображение за „Президентството:“"

 

Припомняме, че главният прокурор Иван Гешев поиска иска задължително тълкуване на разпоредбата от Конституцията, свързана с имунитета на президента и вицепрезидента. Това е първото питане на Иван Гешев в качеството му на главен прокурор до Конституционния съд.

Обвинител № 1 пита конституцинните магистрати - кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу президента (в случая Румен Радев) въпреки имунитета му, какво следва да прави после с това разследване и що е то държавна измяна, която пък е основание за импийчмънт на държавния глава.

Без да става ясно каква е причината за въпросите към КС, новият главен прокурор иска точна дефиниция на понятието "държавна измяна" и за начина, по който разследващите трябва да процедират, ако установят, че държавният глава може да е извършил подобно престъпление.

Според член 103 на Конституцията - президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Според основния закон те също така не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

 

 

Станете почитател на Класа