Димитър Луджев: Проверката на приватизационния процес цели сплашване на бизнеса

Димитър Луджев: Проверката на приватизационния процес цели сплашване на бизнеса
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    16.02.2020
  • Share:

Бившият вицепремиер обясни, че само нереализираните вътрешни задължения, които са рефлектирали върху фалита на банките, през 94-та - 95-та година са били към 12,5 милиарда долара

"България беше ограбена в огромен мащаб от огромни банки, групировки, бизнес групировки, силови групировки", каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ бившият вицепремиер проф. Димитър Луджев. По негово мнение прокуратурата през цялото това време не е направила нищо по отношение на тези дела, както и по отношение на приватизационните.
Вицепремиерът в кабинета на Димитър Попов и министър на отбраната в кабинета на Филип Димитров коментира новината на седмицата - главният прокурор възложи на ДАНС да направи пълна проверка на целия приватизационен процес.

Той обясни, че само нереализираните вътрешни задължения, които са рефлектирали върху фалита на банките, през 94-та - 95-та година са били към 12 милиарда и половина долара.
"Нещо да се е случило през това време? Прокуратурата нещо да е направила по тези дела, да не говорим по приватизационните", попита риторично Луджев.
По негово мнение в момента просто се заблуждават хората. Според него става дума за една акция на премиера и на главния прокурор за сплашване на бизнеса. Той обясни, че всички сключени сделки са законосъобразни, дори тези, които са явно грабителски и осъдителни.

Той обясни, че приватизацията не е трябвало да бъде преминаване на собствеността в някакви частни ръце, а форма на модернизация.

Димитър Луджев каза още: "В пика на приватизацията една сделка голяма се правеше около 18-20 дена. Една сделка на общините се правеше за една седмица."


Според него ефективната стратегическа приватизация е била пренебрегната, защото са нямали полза нито политиците, нито родните бизнес и силови групировки, които са изпомпвали предприятията.

"Както се оказа по-късно 83% от държавните активи бяха ликвидирани. А пък политиците и управляващите, които направиха приватизацията, те нямаха интерес. Не можеха да вземат големи пари от западни инвеститори, трябваше да вземат комисионни. Комисионните можеха да им дадат родните другари", каза Димитър Луджев.


Обикновено когато се говори за "виновник" за приватизацията се посочва името на Иван Костов.

Димитър Луджев посочи: "Разбира се, той има огромна вина."
Според него Костов е знаел, че приватизацията е трябвало да бъде от друг тип.

"Кой е виновен може да се види най-добре в един доклад, който ген. Атанасов представи 99-та година на Костов.
В доклада са дадени начините, по които даден министър е свързан с дадена групировка, какво се прави, какви са далаверите. Там са имената на тези, които имат най-голям принос", посочи Димитър Луджев.

 

 

Станете почитател на Класа