Защо съдът призна, че могат да се водят дела срещу НАП, но после ги спира?

Защо съдът призна, че могат да се водят дела срещу НАП, но после ги спира?
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    20.02.2020
  • Share:

Депутатите трябва да направят равносметка какво се случи с мащабния теч на лични данни от НАП. Върховният административен съд даде зелена светлина пред исковете на гражданите срещу приходната агенция, с които се търсят обезщетения за вреди, причинени от безпрецедентния теч на лични данни. Междувременно те бяха спрени от Административния съд в София. Адвокат Ивайло Юруков и колегите му заведоха дело срещу НАП. Но кои са основните пречки Административният съд да спира дела на граждани срещу агенцията?

"Съдът призна, че може да водите дела. Това отнема около шест месеца и около 5-6 хиляди страници от наша страна, но стигнахме до този извод, че няма норма, която да дава право на Административния съд да прекрати тези дела", коментира адвокат Ивайло Юруков в ефира на Вulgaria ON AIR.

Той смята, че съдиите, постановили прекратителни определения, са се позовали на неуредици в българското законодателство.

"Ние сме в Европейския съюз и трябва да се спазва общностното право на ЕС, което е с преимущество над нашето. А то е категорично – хората, които са пострадали от администратор на лични данни, имат право да искат обезщетение. Това призна и Върховният административен съд", напомни юристът.

Ивайло Юруков напомни, че от НАП са обжалвали наказателното постановление, с което им е наложена глоба, но делото все още е висящо.

"Няколко съдии са направили отвод, тъй като и те също са пострадали. Административният съд реши, че всеки трябва да води индивидуално дело, като всеки в рамките на пет години от изтичане на личните данните има право да заведе такова дело срещу НАП", каза още той.

Колегата му Георги Гочев също заяви, че е засегнат от изтичането на личните данни. Според него това определение е изключително важно, защото то запазва сигурността и дава увереност на обикновения български гражданин, че ще получи правосъдие.

"Аргументите, с които Административният съд отказа да разгледа исковите молби и ги върна на голяма част на потърпевшите, се оказват несъстоятелни. В този смисъл определението на ВАС е правораздавателен акт, който служи за възвръщането на доверието на българите в съдебната система", настоява адвокат Гочев.

Той е на мнение, че битката няма да става по-лесна.

"Получихме трудности и с указанията от Административния съд, които ни бяха давани – за това да уточним исковата си претенция, да посочим по кой процесуален ред търсим обезщетение и да посочим вида на претърпените вреди", разкри Георги Гочев.

 

Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Станете почитател на Класа